Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Kríza Slovákom ťažkú hlavu nerobí: Na Vianoce minú viac než vlani!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Približne 420 eur plánujú tento rok Slováci minúť na vianočných darčekoch. Podľa prieskumu agentúry TNS Slovakia je to oproti minulému roku nárast o 10 percent, keď v priemere minuli 381 eur. Na nákup potravín a nápojov minú Slováci tento rok približne rovnakú sumu, ako vlani.

 

Na vianočné darčeky pripadne v priemere 234 eur pri medziročnom náraste o 20 percent. Najviac peňazí plánujú na nákup darčekov minúť v porovnaní s celoslovenským priemerom obyvatelia trnavského a bratislavského kraja, respondenti z veľkých miest, vysokoškolsky vzdelaní ľudia a ľudia produktívneho veku.
 
Naopak, najmenej minú mladí a ľudia starší ako 60 rokov, ďalej respondenti so základným vzdelaním a tiež obyvatelia košického, prešovského a trenčianskeho kraja. 
 
Nákup vianočných darčekov na splátky alebo úver plánuje tento rok iba 2,5 percenta opýtaných. V porovnaní s celoslovenským priemerom sú to skôr obyvatelia trnavského kraja, ľudia vo veku 30 až 39 rokov a respondenti skôr s nižším vzdelaním. Zároveň sa takmer tri štvrtiny obyvateľov Slovenska vyjadrili, že avizovaná finančná kríza ovplyvní aj ich tohtoročné nákupy. 
 
Agentúra TNS Slovakia už niekoľko rokov robí prieskum, ktorý je zameraný na predvianočné správanie slovenských spotrebiteľov. Tento rok prieskum zrealizovala v novembri omnibusovou metódou face-to-face rozhovormi na reprezentatívnej vzorke 1 022 respondentov starších ako 15 rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu