Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Simon chce legalizovať vykrádanie lesov, tvrdia vlastníci

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon
Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva sa podľa Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska snaží zlegalizovať vykrádanie súkromných lesov.

Novela zákona o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a inému pôdohospodárskemu majetku, ktorú rezort predložil do parlamentu, totiž umožní štátnemu podniku Lesy SR ťažiť drevo na zhruba 200 tis. hektároch neštátnych lesných pozemkoch, ktoré neboli vrátané pôvodným vlastníkom. Navyše by štátne lesy po schválení zákona mohli vyžadovať od vlastníkov úhradu nákladov za ťažbu, a to aj bez ich vedomia a súhlasu a bez písomnej zmluvy.

"Navrhovaná zmena je klientelistická, pretože je zameraná na neprimeranú a hospodársky škodlivú podporu podniku Lesy SR, ktorý za uplynulých 13 rokov vykonával nezodpovednú politiku odovzdávania neštátnych lesov a za túto nezodpovednú politiku sa ho snaží štát odmeniť tým, že mu umožní tento stav udržiavať a nemorálne z neho profitovať,“ povedal na dnešnej tlačovej besede predseda únie Juraj Vanko.

Novela podľa neho taktiež priamo porušuje vlastnícke práva zaručené Ústavou SR a nemá v právnych podmienkach Slovenska obdobu. "Štát si silou vynucuje niečo, čo je na hrane, alebo až za hranicou ústavnosti a prinášalo by vlastníkom lesov veľké straty,“ myslí si Vanko. Podľa únie sa týmto krokom snaží ministerstvo pôdohospodárstva vyhnúť nutnosti reštrukturalizovať a zefektívniť fungovanie spoločnosti Lesy SR, keďže ten musí do štátneho rozpočtu odviesť výnimočný odvod vo výške 20 mil. eur. "Ministerstvo chce účelovo a klientelisticky riešiť situáciu, ktorá vznikla,“ dodal Vanko.

Lesy SR sú v súčasnosti povinné spravovať približne 200 tisíc hektárov neštátnych neodovzdaných lesných pozemkov, čo predstavuje približne 18 % z celkovej výmery lesov na Slovensku. Sú to buď pozemky, na ktoré si síce užívatelia uplatnili vrátenie užívacích práv, ale z rôznych objektívnych aj subjektívnych dôvodov im užívanie nebolo vrátené. Alebo ide o také pozemky, na ktoré si užívatelia neuplatnili vrátenie užívacích práv a súčasný správca nemôže bez nájomnej zmluvy obhospodarovať tieto pozemky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu