Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kupujete auto? Overte si, či naň nebola vedená exekúcia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ak sa pri kúpe auta chcete vyhnúť viacerým nepríjemnostiam, skontrolujte si, či naň v minulosti nebola vedená exekúcia. Umožňuje to internetová evidencia vozidiel, ktorú v októbri tohto roka začala využívať Slovenská komora exekútorov.

Aby si záujemca mohol ešte pred kúpou overiť, či nie je na konkrétne vozidlo vedená exekúcia, stalo sa overenie exekučnej blokácie neoddeliteľnou súčasťou kontroly originality vozidla a výsledok overenia je automaticky zapísaný aj do odborného posudku o kontrole originality vozidla. Pre širokú verejnosť je táto informácia dostupná bezplatne prostredníctvom funkcie overenia vozidla na www.ko.sk.

Podľa Miroslava Strelca, hovorcu firmy Iris SH, ktorá informačný systém spustila, na Slovensku v ostatných rokoch vzrástol počet exekúcií. Pri nižších dlžných sumách siahajú exekútori najmä na peniaze v banke alebo na časť mzdy či dôchodku.

"Ak je výška vymáhanej hodnoty vyššia, môžete ľahko prísť aj o vozidlo. V takomto prípade exekútor „zablokuje“ auto v evidencii vozidiel, aby ho nemohol majiteľ preregistrovať. Ku kúpe automobilu však dochádza ešte pred prepisom a problémom bolo, že kupujúci si stav vozidla v evidencii nemal ako overiť," vysvetlil súčasný stav Strelec. Nejeden kupujúci podľa neho zistil, že naletel, až na dopravnom inšpektoráte.

Čoraz častejšie sa vyskytli aj prípady, kedy síce k prepisu došlo, ale vozidlo s odstupom času aj tak exekútor "zabavil". "Bolo to spôsobené tým, že exekučné príkazy boli doručované policajtom v papierovej forme a následne zaznamenané do evidencie vozidiel. Práve toto oneskorenie využívali podvodníci na to, aby čo najrýchlejšie speňažili vozidlo, ktoré spadá pod exekúciu," objasnil hovorca. Nešťastní kupujúci tak podľa neho prišli nielen o auto, ale aj o peniaze, za ktoré ho kúpili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu