Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Radičová: Princípy demokracie nemôžu navodiť tí, ktorí ich odsudzovali

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Súčasná spoločnosť má 22 rokov po Nežnej revolúcii pred sebou nové výzvy. Jednou z nich je demokratizácia demokracie. Teda pestovanie zdravej angažovanej občianskej kultúry, zavedenie nových protikorupčných opatrení, väčšia transparentnosť a politika, ktorá bude bližšie k záujmom občanom.

V príhovore počas osláv 22. výročia Novembra 1989 to uviedla premiérka Iveta Radičová. Za druhú výzvu označila dôveru občanov. "Dôvera znamená, že dnešný sľub platí aj zajtra, že dobrý nápad je odmenený a že čestnosť a slušnosť nie je na posmech, ale súčasťou samozrejmosti, každodennej rutiny," poznamenala s tým, že dôvere sa darí tam, kde prístup v spravodlivosti nie je privilégiom, ktoré sa dá kúpiť.

Podľa nej korupcia na Slovensku narástla do takých obludných rozmerov aj preto, lebo sa často ticho toleruje. Upozornila, že tento jav deformuje pohľad na podnikanie a verejnú politiku. "Kvôli klientelizmu a korupcii ničia ekonomickí gangstri všetkom pozitívne, čo je spojené so slovom podnikateľ. Korupcia trestá slušných ľudí a odmeňuje gaunerov," zdôraznila. Súboj s korupciou a klientelizmom preto považuje za kľúčové výzvy pre súčasnú politiku a nastávajúce generácie.

V súvislosti s totalitným režimom v bývalom Československu uviedla niekoľko čísiel, ktoré označila za bolestivé príbehy. Komunisti popravili vyše 200 politických väzňov, niekoľko stoviek ďalších umrelo v pracovných táborov, väzniciach či uránových baniach. Viac ako 300 občanov bolo zabitých pri pokuse o útek cez hranice. Vyše 250.000 osôb odsúdili v politických procesoch a na nútené práce v pracovných táboroch asi 40.000 ľudí. Z ČSSR emigrovalo vyše 1,3 milióna ľudí.

"Vtedy sme si povedali, že nič podobné sa nemôže stať. Dnes nás o demokracii a spravodlivosti poučujú tí, ktorých materskou stranou bola tá strana, ktorá za tieto príbehy nesie plnú zodpovednosť. Princípy práva, slobody a demokracie nemôžu navodiť tí, ktorí demokraciu nielen že odmietali a odsudzovali, ale demokratov za tieto myšlienky a princípy vraždili," podčiarkla predsedníčka vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu