Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Radičová ponuky inštitúcií EÚ nerieši: Nie som byrokrat

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA – Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) napriek rôznym atraktívnym ponukám ani na sekundu neuvažovala o tom, že by pracovala v inštitúciách na úrovni Európskej únii.

"Moje postoje nemajú nič spoločné s ponukami tohto typu, nie som byrokrat," uviedla s tým, že by mala hneď od začiatku potrebu ich zreformovať.

Ako povedala, ešte stále má veľmi vysoké uznanie profesorky sociológie, a preto sa ponuky takéhoto typu nenechávajú nepovšimnuté. "Takže aj statusovo prednášať na univerzite v Oxforde sa neodmieta," podotkla. Svoje ďalšie kroky bude konkretizovať až po marcových parlamentných voľbách.

Šéfka exekutívy zatiaľ neprehodnocuje svoje rozhodnutie, ktoré sa týka jej odchodu z politiky po predčasných voľbách. "Po skúsenostiach, ktoré mám z vrcholovej politiky, by tá odpoveď znela, že v žiadnom prípade nezmením svoje rozhodnutie. Ale to by nebola pravdivá reakcia," konštatovala s tým, že momentálne pociťuje naliehavú potrebu si oddýchnuť od každodennej zabehnutej rutiny, aby sa mohla opäť pozrieť na problémy zvonka. V tejto súvislosti poukázala na niekoľkomesačnú krízu v zdravotníctve, pričom protest lekárov označila za neľudský, keďže pri ňom išlo o ľudské životy. "Ponúkla som otvorenosť v hľadaní odpovede na tieto problémy, ale z ich strany to boli ultimáta, nie snaha o kompromis, hlavne s rukojemníctvom pacientov," čo podľa nej vytvorilo pre vládu úzky priestor na dohodu, ktorá by zodpovedala realite. Zdôraznila, že požiadavky lekárov boli neprimerané tak ku vzťahu k iným sociálnym skupinám, ako aj k celkovej situácii v SR.

"Ale neboli to len tieto diskusie. Keď ste 15 hodín v kolotoči, tak chvíľami začnete mať pocit prílišného uzavretia," priblížila. Keďže neustále rokovala s tými istými zoskupeniami, tak sa potrebovala porozprávať aj s niekým mimo, čo jej čas nedovoľoval. "Potreba aspoň chvíľu sa zamyslieť, chvíľa vnútornej samoty, to akútne potrebujem," priblížila Radičová. Neplánuje sa ale stiahnuť zo spoločenského života. "Určite budem s plnou vervou aktívna prostredníctvom občianskej spoločnosti. Toto rozhodnutie mám a to nie je apolitické. Navyše, žiadny premiér ani v polohe ex nie je apolitický, to sa nedá," zdôraznila.

Zo strednodobého hľadiska si želá, aby sa zrealizovali návrhy programového vyhlásenia vlády, za ktorým si stojí. Či ide o dokončenie reformy súdnictva, zdravotníctva, protikorupčných opatrení či zlepšenie podnikateľského prostredia. Spustiť podľa nej treba tiež obsahovú reformu školstva a pokračovať v daňovo-odvodovej reforme a zmenách v sociálnom systéme. "Bola by som rada, keby sa to rozbehnuté podarilo dokončiť," uzavrela premiérka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu