Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Radičová: Ak sa naši študenti na Oxforde vrátia domov, vrátim sa do politiky

Iveta Radičová
Iveta Radičová

OXFORD - Predsedníčka vlády Iveta Radičová dnes vystúpila na pôde prestížnej univerzity v Oxforde s prednáškou nazvanou Obnovenie dôvery.

"Ak je politika podriadená ekonomickým záujmom a záujmovým skupinám, smeruje do slepej uličky," uviedla v prednáške. Hovorila o rozdieloch medzi demokraciou ako ústavným zriadením a demokraciou ako kultúrnym pojmom. "Skúsenosť postkomunistických krajín ukazuje, že inštitúcie sa dajú založiť rýchlejšie než zabezpečiť zodpovedné fungovanie demokracie - teda zabezpečenie slobody, práva a spravodlivosti," povedala slovenská premiérka.

"Na Slovensku máme nezávislý súdny systém, ale to samo o sebe nestačí. Máme inštitúcie na boj proti korupcii, ale tento boj v skutočnosti je oveľa, oveľa ťažší," uviedla. Úlohou politiky je preto zabezpečiť, aby tieto inštitúcie boli naozajstným garantom práva a slobody. "Dôvera je kľúčovým elementom kultúry demokracie," podčiarkla Radičová.

Prednášky sa zúčastnilo viacero študentov pochádzajúcich zo Slovenska a Českej republiky. V odpovedi na otázku jedného z nich, s kým by mohla pokračovať v slovenskej politike v pre ňu kľúčovej atmosfére dôvery, Radičová odpovedala otázkou: "S kým? Sama? Parlament mojej vláde nevyslovil dôveru." Dodala, že na presadzovanie svojich politických vízií by potrebovala politickú stranu. Až do parlamentných volieb však ostáva podpredsedníčkou a členkou SDKÚ-DS, a preto by nebolo seriózne voči jej terajším kolegom a priateľom vytvoriť konkurenčnú stranu. "Toto by som nikdy neurobila. Je to proti mojím princípom," vyhlásila.

"Nemyslím si, že niekto musí ostať v politike do svojej smrti," povedala s dôvetkom, že po voľbách sa už bude snažiť o presadzovanie etiky v politike z pozície akademičky a človeka blízkeho tretiemu sektoru. Na otázku, či verí politikom, odpovedala, že niektorým áno. Obdivuje nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú za nasadenie pri riešení súčasnej dlhovej krízy v eurozóne, holandského premiéra Marka Rutteho, fínskeho premiéra Jyrkiho Katainena a novú dánsku premiérku Helle Thorningovú-Schmidtovú. Na opätovnú otázku, či verí aj niekomu zo slovenských politikov, odpovedala so smiechom: "Sebe. To nestačí?"

Po prednáške sa pri Radičovej zišiel početný hlúčik slovenských študentov. Premiérka ich vyzvala, aby sa po štúdiách vrátili pomáhať svojej domovine. "Ak sa vy vrátite, tak sa aj ja vrátim do politiky," povedala pri odchode. St. Anthony's College, na ktorej Radičová prednášala, sa špecializuje na medzinárodné vzťahy, ekonómiu, politológiu, históriu a antropológiu. Univerzita v Oxforde je najstaršou v Anglicku a patrí medzi najlepšie na svete. V roku 1990 absolvovala Iveta Radičová na tejto univerzite postgraduálne štúdium.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu