Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Voľbou podpredsedu Najvyššieho súdu sa opäť nezaoberali

Ilustračné foto
Ilustračné foto

STARÁ ĽUBOVŇA – Súdna rada Slovenskej republiky ani na dnešnom zasadnutí v Starej Ľubovni nevolila podpredsedu Najvyššieho súdu SR. Členka Súdnej rady Ľudmila Babjaková kritizovala, že hoci tento bod bol na programe, Súdna rada ho neschválila na dnešné rokovanie.

Podľa Babjakovej sa doteraz nepodarilo na rokovanie Súdnej rady zaradiť tento bod tak, aby sa mohlo vôbec hlasovať o navrhnutom kandidátovi Igorovi Burgerovi. „Ak by bol zvolený, tak Najvyšší súd SR by mal podpredsedu, ak by nebol zvolený, tak beží lehota pre vypísanie ďalšej voľby,“ uviedla Babjaková.

Podľa Babjakovej sa takýmto spôsobom umelo a neprípustne naťahuje lehota pre vypísanie novej voľby pre prípad, že zvolený nebude. Vo verejnosti je potom podľa nej dojem, že Súdna rada nie je schopná zvoliť podpredsedu Najvyššieho súdu SR, hoci pravda je podľa nej taká, že Súdna rada doteraz nehlasovala o tom, či podpredsedu volí alebo nie. Súčasný stav považuje Babjaková za neúnosný.

Podľa Juraja Sopoligu by hlasovanie v situácii, keď je na zasadnutí Súdnej rady SR v Starej Ľubovni len 13 z 18 členov, bolo nefér voči tým, ktorí tu dnes neboli. V dnešnej situácii by podľa neho stačili len tri hlasy na zablokovanie voľby.

„Preto tvrdím, že by sme tu mali byť 17, aby sa prejavili názory všetkých,“ povedal Sopoliga. Rokovanie Súdnej rady treba podľa neho zorganizovať tak, aby boli prítomní, podľa možností, všetci členovia Súdnej rady pri voľbe podpredsedu Najvyššieho súdu SR. „Zastávam tú istú argumentáciu ako doktorka Bujňáková a doktor Sopoliga, že o tak závažnej otázke musí rozhodovať takmer 100 % členov a na tom zotrvávam,“ povedal predseda Súdnej rady Štefan Harabin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu