Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prvá veta po vražde Ernesta Valka: Oni mi zabili otca, plakala dcéra do telefónu!

Valkovi blízki pokrstili knihu obyčajnou vodou Zobraziť galériu (2)
Valkovi blízki pokrstili knihu obyčajnou vodou

BRATISLAVA - Množstvo známych sa v pondelok večer ukázalo na krste knihy o zavraždenom prominentnom právnikovi Ernestovi Valkovi (†57). Zúčastnení prezradili aj niekoľko udalostí z osudného dňa, 8. 11. 2010. Autor publikácie, právnik Jozef Vozár, sa neubránil emóciam.

"Príď, oni mi zabili otca!" Túto desivú vetu pred rokom povedala Vozárovi do telefónu Valkova dcéra Jana (27). Jeho najlepší kamarát považuje ten upršaný pondelok za najhorší deň svojho života.

Zamýšlal sa aj nad zvláštnym znamením, ktoré si uvedomil až neskôr. "V ten večer, keď už bol asi mŕtvy, sa moja dvojročná dcéra hrala s fotografiami. Z albumu vybrala práve Ernestovu fotku a behala s ňou po dome."

Vozár spomínal aj na nedeľné popoludnia "pri koňaku". Posledný rok pred vraždou bol podľa neho analytický. Valko mu hovoril o zákulisí politiky a káuz, ktorými sa zaoberal. "Necítil sa byť ohrozený, ale robil kauzy, ktoré by som sa ja neodvážil robiť," uviedol.

Rozhodol sa, že o zavraždenom Ernestovi napíše knihu spomienok. "Keď prvotný smútok pominul, pomyslel som si, že by bolo fajn spraviť ucelenú kompiláciu o Ernestovi," prezradil. Rok po jeho smrti ju oficiálne predstavil.

Na krst prišlo viacero prominentov, ktorí si Valka vážili a spolupracovali s ním. Zastavil sa predseda parlamentu Pavol Hrušovský, poslanec Peter Zajac, lekár Pavol Traubner, podnikateľ Ladislav Rehák či právnik Peter Kresák. Prišla aj mladá Jana, oblečená v čiernom.

Zajac pri svojom príhovore spomenul, že Valko ku koncu svojho života hovoril "tvrdé veci", o korupcii a jeho márnom boji s ňou. "Čo by Ernest povedal na to, čo sme tu za ten rok a pol vystrájali," neodpustil si narážku na aktuálnu politickú situáciu. "Ernest by zúril, bol by besný," odpovedal si.

O starom priateľovi porozprával aj ústavný sudca Pavel Holländer. Podľa neho bol Ernest "blízky, živý, výrazný človek, ktorý za sebou zanechal stopu." Nechcel by preto, aby sa naňho spomínalo so smútkom.

Na konci Vozár so Zajacom a dcérou Janou pokrstili knihu Spomienky na Ernesta kvapkami čistej vody. 

Na krste sa najmä spomínalo

Krst knihy Ernest Valko

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu