Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Z vraždy advokáta Valka podozrievali elitného rozviedčika SIS!

Dozvieme sa niekedy, kto Valka zavraždil?
Dozvieme sa niekedy, kto Valka zavraždil?

BRATISLAVA - Po špekulácii, že prominentného advokáta Ernesta Valka dalo zavraždiť dunajskostredské podsvetie a verzii, že ho popravili pre angažovanie sa vo veci krvavých Duckého zmeniek, polícia priznala ďalšiu možnosť, ktorou sa zaoberala. Podozrievala bývalého príslušníka SIS s iniciálmi P. F.

Hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová bola na vyjadrenie skúpa, pretože na prípade sa stále pracuje. "V prvej fáze vyšetrovania figurovali ako podozrivé osoby všetky, ktoré prišli s pánom Valkom do kontaktu. Následne sa tento okruh osôb redukoval. Polícia z okruhu podozrivých vylúčila postupne viaceré osoby podľa zadovážených dôkazov, okrem iných aj P.F.," prezradila však.

Rozviedčik mal byť podľa zverejnených informácií prepustený z tajnej služby v období vládnutia predchádzajúcej vladnej garnitúry. S Valkom sa mal dobre poznať.

O posunoch vo vyšetrovaní odmietla informovať. "Polícia vykonáva všetky potrebné úkony, aby bol tento prípad objasnený a páchateľ trestného činu odhalený," dodala pre Topky. Valkova dcéra Jana sa však pred časom vyjadrila, že vyšetrovanie je na mŕtvom bode.

Jedna z hlavných verzii, s ktorou vyšetrovatelia od začiatku pracovali, bola tá, ktorá súvisela s kauzou tzv. Duckého zmeniek. Valko sa v nej ako právnik angažoval.

Valko v minulosti zastupoval Slovenský plynárenský priemysel v zmenkovom spore. Podľa informácií, ktoré zverejnila Pravda na konci minulého roka, sa ho vraj snažila skontaktovať skupina z Česka, ktorá sa dožaduje preplatenia zmeniek.

Na spojenie sa s Valkom sa vraj pokúsili využiť člena predstavenstva jedného zo známych bratislavských hotelov, ktorý sa spomínal v súvislosti s podsvetím. Ten vraj českým podnikateľom poskytol "citlivé informácie". Následne za Valkom údajne poslali iného človeka - elitného policajta.

Zavraždený exminister hospodárstva z čias vlády Vladimíra Mečiara a bývalý šéf SPP Ján Ducký podpísal v 90. rokoch zmenky za stovky miliónov eur. Valko ako obhajca SPP na súde dosiahol, aby štát nemusel vyplatiť 7,5 miliardy Sk (podľa konverzného kurzu 248,95 milióna eur) za 21 zmeniek; v obehu však zostali ďalšie kontroverzné zmenky.

Práve v súvislosti so sporom o Duckého zmenky vyjadril Valko v roku 2000 obavy o svoju bezpečnosť a údajne si najal ochranku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu