Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kúpte si Fica: Umelci predávajú bustu s bradavicami!

Za koľko napokon vydražia expremiérovu bustu? Zobraziť galériu (4)
Za koľko napokon vydražia expremiérovu bustu?

BRATISLAVA - Poriadne kontroverzné reakcie vyvolalo minulý rok vystavenie monumentálnej busty Roberta Fica na bratislavskom Trnavskom mýte. Obrovská hnedá hlava sa takmer okamžite znepáčila odborárom, ktorí ju odstránili. Vo štvrtok sa však s veľkou slávou vrátila. Jej autor ju vystavil v galérii a ponúkol do verejnej dražby.

Dielo Dalibora Baču provokuje už svojim názvom - "Doc. JUDr. Robert Fico, CSc". Dominuje výstave v priestoroch galérie Space na Velehradskej ulici v bratislavskom Ružinove. Návštevníci si ju môžu zblízka prezrieť do 21. novembra 2011. Samotná dražba však končí už o dva dni skôr - 19. 11.

Obrovská hlava je hnedej farby, s očami prenikavými "ako hlavne pištolí" a s detailmi, ktorým sa iní sochári vyhýbajú - napríklad bradavicami. Bača vysvetľuje svoje pohnútky pri jej tvorbe:

Vernisáž Busta

Bača vytvoril bustu v roku 2010 v rámci projektu Verejný podstavec. Umiestnil ju na piedestál, na ktorom pred nežnou revolúciou trónila socha socialistického pohlavára. 

Chcel tak začať diskusiu o mieste sochy v spoločnosti, k čomu ho vyprovokovala kontroverzná socha Svätopluka. Tú za predchádzajúcej vlády Roberta Fica osadili pred Bratislavský hrad. 

Svätopluk stojí doteraz, expremiérova hlava však na piedestáli vydržala len pár hodín. Najprv ju zabalili do plachty a potom odstránili. 

"Hysterická a nepremyslená reakcia majiteľov podstavca, zástupcov Zväzu odborových organizácií v Slovenskej republike, načrtla súvislosti, ktoré autor možno ani priamo nespájal s umiestnením busty. Oživila pamäť tohto miesta – opusteného pamätníka a deklarovala ho ako miesto s biľagom," píšu autori výstavy.

Samotný Fico si bustu neobľúbil.  „Predseda strany  Robert Fico by privítal, keby túto bustu odstránili čo najskôr,“ vyhlásila pred rokom po jej vystavení hovorkyňa Smeru Silvia Glendová.

Dražba Ficovej busty vyvolala na internete veľký záujem. Užívatelia jednej zo sociálnych sietí napríklad diskutujú o možnosti, že dielo získajú. Niektorí z nich by vraj radi oslávili desiate výročie založenia stránky kúpou "toho, čo toto desaťročie na Slovensku veľmi príkladne ilustruje."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu