Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dražba Ficovej busty skončila: Za koľko predali obrovskú hlavu s bradavicami?

Autor sa musí uspokojiť s pár stovkami Zobraziť galériu (4)
Autor sa musí uspokojiť s pár stovkami

BRATISLAVA - Kontroverzná podobizeň expremiéra Roberta Fica, ktorú jej autor Dalibor Bača vystavil v bratislavskej galérii a dražil cez internet, už má svojho majiteľa. Zatiaľ anonymný milovník umenia kúpil monumentálnu bustu za takmer 560 eur.

Busta sa na verejnosť dostala minulý rok, tesne po voľbách a vyvolala poriadne divoké reakcie. Autor ju po dokončení vystavil na bratislavskom Trnavskom mýte. Obrovská hlava sa takmer okamžite znepáčila odborárom, ktorí ju odstránili.

Na začiatku tohto novembra sa však s veľkou slávou vrátila. Jej autor ju vystavil v galérii a ponúkol do verejnej dražby. V pondelok za ňu získal presne 559,52 eur, pričom v posledných minútach dražby stúpla cena busty o dve stovky. Zatiaľ nie je jasné, kto je tajomný kupujúci a kde chce dielo vystaviť.

Dielo Dalibora Baču provokuje už svojim názvom - "Doc. JUDr. Robert Fico, CSc". Dominovalo výstave v priestoroch galérie Space na Velehradskej ulici v Ružinove. Návštevníci si ju mohli zblízka prezrieť do 21. novembra 2011 a v ten deň skončila aj dražba.

Ficova hlava je hnedej farby, s očami prenikavými "ako hlavne pištolí" a s detailmi, ktorým sa iní sochári vyhýbajú - napríklad bradavicami. Bača vysvetľuje svoje pohnútky pri jej tvorbe:

Rozhovor s autorom diela:

Vernisáž Busta

Bača vytvoril bustu v roku 2010 v rámci projektu Verejný podstavec. Umiestnil ju na piedestál, na ktorom pred nežnou revolúciou trónila socha socialistického pohlavára.

Chcel tak začať diskusiu o mieste sochy v spoločnosti, k čomu ho vyprovokovala kontroverzná socha Svätopluka. Tú za predchádzajúcej vlády Roberta Fica osadili pred Bratislavský hrad.

Svätopluk stojí doteraz, expremiérova hlava však na piedestáli vydržala len pár hodín. Najprv ju zabalili do plachty a potom odstránili.

"Hysterická a nepremyslená reakcia majiteľov podstavca, zástupcov Zväzu odborových organizácií v Slovenskej republike, načrtla súvislosti, ktoré autor možno ani priamo nespájal s umiestnením busty. Oživila pamäť tohto miesta – opusteného pamätníka a deklarovala ho ako miesto s biľagom," píšu autori výstavy.

Samotný Fico si bustu neobľúbil.  „Predseda strany  Robert Fico by privítal, keby túto bustu odstránili čo najskôr,“ vyhlásila pred rokom po jej vystavení hovorkyňa Smeru Silvia Glendová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu