Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bustu Fica vrátili autorovi, skončí v garáži

Dalibor Bača s bustou Fica Zobraziť galériu (3)
Dalibor Bača s bustou Fica (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Stratená busta Doc. JUDr. ROBERT FICO, CSc. je už u jej autora Dalibora Baču. Dnes si ju odviezol autom z bratislavského okresného policajného riaditeľstva. Busta, ktorú policajti našli po prehliadke skladu Istropolisu (Domu odborov), nateraz skoční v garáži, pretože ju nie je kde inštalovať.

Podľa Baču bolo umiestnenie pred budovou odborov ideálne, pretože bola robená pre tieto priestory. "Keby bola inštalovaná niekde inde, stratilo by to účel spätnej slučky, ktorá tu bola mienená," povedal Bača. Ak by však busta s podobizňou expremiéra Fica mala byť inštalovaná inde, do úvahy by podľa neho pripadalo jedine Námestie Slobody, ktoré má také isté poznamenania z minulosti i zo súčasnosti ako Dom odborov.

Inštalovaním busty sa začal proces, ktorý občianske združenie Verejný podstavec, ktorého je Bača členom, očakávalo a ten trvá aj napriek tomu, že už nie je osadená. Ficova sklolaminátová podobizeň vznikla na základe fotiek z agentúry SITA, Bača s prácou začal okolo Vianoc. "Zámer vznikol asi pred rokom, vyvrcholilo to Svätoplukom," povedal o načasovaní osadenia busty Bača. Verejnosť sa podľa neho k celej veci stavia pozitívne, na reakcie odborníkov sa ešte čaká.

Bustu Doc. JUDr. ROBERT FICO, CSc. občianskej združenie Verejný podstavec inštalovalo pred budovu Domu odborov 1. augusta. Pár hodín po vystavení busty ju plachtou zahalili pracovníci Domu odborov. Ako pre agentúru SITA vtedy Bača povedal, pracovníci zahalenie diela odôvodnili tým, že je politikum, čo v projekte verejnej galérie Verejný podstavec dohodnuté nebolo.

V pondelok 2. augusta bola busta úplne odstránená. Predtým majiteľ podstavca, teda Jednotný majetkový fond zväzov odborových organizácií, vyzval na odstránenie busty organizátorov projektu, ale Bača to odmietol. Argumentoval, že majetkový fond odborárov nepožadoval vopred vidieť to, čo presne chcú vystavovať.

Keď socha úplne zmizla, podal Bača trestné oznámenie pre podozrenie, že došlo k trestnému činu krádeže umeleckého diela podľa trestného zákona. Krátko potom dostalo združenie list od majiteľa podstavca. Po pár dňoch, konkrétne 4. augusta dostal Bača oznam polície, že si má po bustu prísť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu