Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Sme na 35. mieste v indexe ľudského rozvoja

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/KODAŇ - Nórsko, Austrália a Holandsko sa nachádzajú na prvých priečkach Indexu ľudského rozvoja (HDI) 2011. Na spodných figurujú krajiny subsaharskej Afriky Demokratická republika Kongo, Niger a Burundi.

Slovensko sa spomedzi 187 krajín sveta umiestnilo na 35. mieste medzi štátmi s veľmi vysokou úrovňou ľudského rozvoja.

Uvádza sa to v novej Správe o ľudskom rozvoji, ktorú dnes zverejnil Rozvojový program OSN (UNDP). Dokument bilancuje pokrok dosiahnutý v oblasti zdravia, vzdelania a príjmov.

Keď sa do rebríčka HDI zahrnú aj vnútorné nerovnosti v oblasti zdravia, vzdelania a príjmu, niektoré z najbohatších krajín sveta klesajú na nižšie priečky. Spojené štáty sa takýmto spôsobom dostávajú zo 4. na 23. miesto, podobný prepad zaznamenávajú aj Južná Kórea a Izrael.

Susedia SR sa s výnimkou Ukrajiny (76. miesto) zaradili v celkovej štatistike HDI medzi krajiny s vysokou úrovňou ľudského rozvoja. Rakúsko je na 19., Česká republika na 27., Maďarsko na 38. a Poľsko na 39. mieste.

Pri posudzovaní rodovej rovnosti medzi pohlaviami je na tom z globálneho pohľadu najlepšie Švédsko a najhoršie Jemen.  

Priemerná úroveň HDI od roku 1970 výrazne stúpla – o 41 percent v celosvetovom meradle a o 61 percent v rámci aktuálnej skupiny krajín s nízkym indexom HDI. Odráža celkový veľký pokrok v oblasti zdravia, vzdelania a príjmu, uviedlo Informačné centrum OSN vo Viedni (UNIS).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu