Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zlá správa: Slováci "vyhrali" v neznalosti, s peniazmi to nevie až 88 %!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

BRATISLAVA - Takmer tretina Slovákov je presvedčená, že to s financiami vie. V skutočnosti im ale naozaj rozumie, resp. to s nimi vie len 12 %. S 88 % obyvateľov so základnými, prípadne slabými finančnými znalosťami tak Slováci vo svetovom rebríčku skončili na poslednom mieste. Vyplynulo to z medzinárodnej štúdie poisťovacej časti ING vykonanej v 12 krajinách Ameriky, Európy a Ázie.

Financie, ako povedala dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi generálna riaditeľka ING pre poistenie a dôchodky Renata Mrázová, majú Slováci podľa svojich slov pod kontrolou, úplne istí si však pri narábaní s nimi nie sú. Najväčšie problémy im pritom robili otázky o sporení. Správne si spočítať úroky dokázalo len 37 % Slovákov, pritom ide o bežný finančný produkt, ku ktorému stačia základné finančné znalosti.

S otázkami ohľadne investícií si potom správne poradilo 42 % respondentov, úvery správne zhodnotilo len 48 % Slovákov.

I keď sa Slováci považujú za relatívne zdatných finančníkov, realita je úplne opačná. V porovnaní s 12 národmi Európy, Ameriky i Ázie skončili na poslednom mieste. Dobrými alebo výbornými finančnými znalosťami totiž oplýva len 12 % Slovákov. Pred nimi sa umiestnili Mexičania s 19 % respondentov s vysokou úrovňou finančných znalostí a Česi s 21 %. Naopak najlepšie sa vo financiách orientujú Japonci (44 %), Indovia (40 %) a Kórejčania (37 %).

V porovnaní muži vs. ženy na Slovensku víťazí silnejšie pohlavie – spomedzi ľudí s vysokou úrovňou finančných znalostí bolo 67 % mužov. Medzigeneračný súboj vyhrala veková skupina 35–49 rokov, až 45 % respondentov s vysokými finančnými znalosťami bolo v tomto veku. Tesne v závese je skupina 20–34 rokov (40 %). Porazenými boli ľudia vo veku 50 až 64 rokov len s 15 %. Pritom najlepšie sú na tom Bratislavčania a Trenčania, pretože najvyšší podiel ľudí s vysokou úrovňou finančných znalostí bol z týchto krajov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu