Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vyššie ceny vo vlakoch môžu znížiť počet cestujúcich

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zvýšenie cestovného v osobnej železničnej doprave priemerne o takmer 10 %, ktoré platí od 1. novembra, môže znížiť počet cestujúcich vo vlakoch. Upozorňujú na to poslanci koalície i opozície.

"Skokové, jednorazové zvýšenie ceny môže koniec koncov viesť k celkovému poklesu tržieb a odchodu cestujúcich hlavne na krátke vzdialenosti na individuálnu prepravu," uviedol poslanec NR SR a exporadca premiérky Ivety Radičovej pre dopravu Ondrej Matej (SDKÚ-DS), niekdajší šéf Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s.

Dodal, že keby to záviselo od neho, cestovné na železnici by v tomto roku nezvýšil viac ako o 5 %. Matej pripomenul, že aj program revitalizácie troch štátnych železničných spoločností, ktorý vláda schválila v marci tohto roka, počítal s ročným zvyšovaním ceny osobnej železničnej dopravy o 5 % počas troch rokov.

Poslanec Ľubomír Vážny (Smer-SD) predpokladá, že to, čo osobný železničný prepravca získa zvýšením cestovného, stratí tým, že cestujúci odídu zo železničnej osobnej dopravy a budú hľadať iné dopravné možnosti. "Kde je logika takéhoto kroku," spýtal sa bývalý minister dopravy vo vláde Roberta Fica.

Železničná spoločnosť Slovensko neodpovedala na otázku, aký vplyv môže mať rast cestovného na prepravu cestujúcich a tržby. Prepravca s cieľom zmiernenia dopadu drahšieho cestovného zaviedol rôzne druhy zliav, nastavené na potreby a návyky cestujúcich.

Každý cestujúci si môže zvoliť zľavu, aká mu vyhovuje. Asi polovica všetkých cestujúcich podľa prepravcu využíva vlaky na kratšie vzdialenosti do 60 kilometrov, ide najmä o prímestské spoje, o cesty za prácou a do škôl.

"Práve preto sme pre tieto kategórie zvýšili zľavy," dodala Grešnerová. Pre denne dochádzajúcich do práce a školy pri použití týždenných a mesačných lístkov podľa spoločnosti zostane vlaková doprava lacnejšia v porovnaní s autobusovou prepravou. Závisieť to však bude aj od toho, na akú vzdialenosť ľudia cestujú a aké zľavy využijú.

Na kratšie vzdialenosti do 50 kilometrov ceny vo vlakoch v niektorých prípadoch vzrastú o polovicu aj viac. Maximálne zvýšenie regulovaného cestovného eliminuje poskytovanie zľavy Regional vo výške 15 % a zľavnený nákup lístkov cez internet.

Železničiari zdôvodnili rast cestovného vo vlakoch najmä tým, že doterajšie ceny takmer osem rokov nezohľadňovali zvyšovanie nákladov osobného dopravcu.

"Za toto obdobie zdražela elektrická energia o 31 %, pohonné hmoty o viac než 77 %, inflácia vzrástla v súčte o vyše 27 % a zvýšila sa daň z pridanej hodnoty. Nič z týchto vplyvov sa do cien cestovného doposiaľ nepremietlo," informovala  hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Grešnerová. Železničná spoločnosť sľubuje, že v rámci modernizácie vlakov bude dbať na to, aby sa kvalita služieb a komfort cestujúcich zvyšovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu