Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slováci majú stále mylné stereotypy o cudzincoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Cudzinci berú Slovákom prácu, rozširujú nebezpečné choroby a zvyšujú kriminalitu. To sú tri najčastejšie stereotypy ľudí na Slovensku o migrantoch z cudzích krajín.

Podľa vedúcej úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) Zuzany Vatráľovej sú zároveň všetky nesprávne. "Za celú históriu Slovenska sa nestalo, že by cudzinci spôsobili napríklad nejakú epidémiu zahraničných chorôb," opísala Vatráľová. Rovnako je to aj v prípade kriminality migrantov. "Nikdy sa štatisticky nepotvrdilo, že by cudzinci spôsobovali kriminalitu vo väčšom rozsahu než slovenská populácia," dodala.

A podobne je to aj s okrádaním Slovákov o prácu zo strany migrantov. Podľa Vatráľovej sa totiž väčšina zamestnávateľov vyjadrila, že najjednoduchšie je pre nich zamestnať Slováka.

Z prieskumu agentúry Focus vyplynulo, že približne polovica Slovákov sa obáva práve týchto troch vecí zo strany cudzincov. "Zároveň si však každý druhý Slovák myslí, že migranti sú pre Slovensko prínosom," dodala Vatráľová. V názore na migrantov sú tak ľudia na Slovensku rozdelení približne pol na pol.

Obavy ľudí z cudzincov pritom podľa nej pramenia aj z toho, že na Slovensku je málo cudzincov. Tvoria približne len niečo vyše jedného percenta z celkového počtu obyvateľov Slovenska. "Z toho každý tretí cudzinec žije v Bratislavskom kraji. Bežný občan Slovenskej republiky sa tak málokedy stretne osobne s cudzincom," priblížila vedúca úradu IOM.

Po Bratislavskom kraji sa cudzinci najčastejšie usadzujú v Trnavskom regióne. "Typický cudzinec na Slovensko prichádza za prácou. Preto práve tieto regióny, je tu viac pracovných príležitostí," vysvetlila Vatraľová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu