Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Skorumpovaná levická prokurátorka do väzby nepôjde

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Levická prokurátorka Dana Z., ktorú obvinili z korupcie, do väzby nepôjde. Definitívne o tom dnes rozhodol Najvyšší súd SR, ktorý potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku zo soboty 8. októbra.

Prokurátor špeciálnej prokuratúry žiadal vziať obvinenú do väzby, aby neovplyvňovala svedkov a nemarila vyšetrovanie. Špecializovaný súd povedal, že na väzbu nie sú dôvody. Prokurátor na vzatí do väzby trval a voči rozhodnutiu súdu podal sťažnosť, o ktorej dnes rozhodol NS SR. Prokurátor senátu NS SR predložil čestné prehlásenie, z ktorého vyplýva, že keď špecializovaný súd rozhodoval o väzbe, Dana Z. na jeho chodbe poďakovala spoluobvinenej Jozefíne T. za jej výpoveď. Mala jej tiež povedať, že sa musia stretnúť a "nech si urobí poriadok s manželom", ktorý sa rozhodol spolupracovať s políciou. Čestné prehlásenie zo stredy (12.10.), ktoré napísal Rastislav T. - manžel obvinenej Jozefíny T., prokurátor síce dnes predložil sudcom NS SR, no tí mu vytkli, že k takýmto závažným tvrdeniam mali byť vypočutí Rastislav T. aj Jozefína T. To sa nestalo.

Prokurátorku Danu Z., ktorá má v súčasnosti pozastavený výkon funkcie policajti obvinili 7. októbra z prijímania úplatku a zneužívania právomocí verejného činiteľa. Z podplácania sú obvinení Jozefína T., Radovan T. a Monika V. Podľa polície si v júli tohto roku prokurátorka vyžiadala úplatok vo výške 20.000 eur. Za túto sumu mala ovplyvniť vyšetrovanie podozrivých bratov Rastislava T. a Radovana T. tak, aby výsledkom bolo zastavenie trestného stíhania. V auguste tohto roku si prokurátorka mala osobne prevziať časť sľúbenej finančnej odmeny a ako pozornosť vraj dostala aj šperk. Dana Z. pred sudcom špecializovaného súdu v sobotu vypovedala, že šperk jej bol nanútený. Priznala prevzatie 4000 eur a svoje konanie oľutovala. Dnes na súde povedala, že od sobotného výsluchu nikoho nekontaktovala, navštívila iba lekára, pracovisko a rodičov. Povedala, že neexistuje dôvod na jej vzatie do väzby a tvrdenia Rastislava T. v čestnom prehlásení odmietla. Podľa nej ani nebolo možné, aby sa s Jozefínou T. v budove súdu rozprávala. Polícia obvinila Danu Z. aj z toho, že poskytla dozorový spis iného prokurátora neoprávnenej osobe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu