Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Razie na kúpaliskách a v akvaparkoch: Odhalených 603 nedostatkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – Inšpektori práce skontrolovali v lete počas mimoriadnej kontroly kúpaliská, akvaparky, vodné svety a kúpele. Ako uviedol hovorca Národného inšpektorátu práce (NIP) Igor Holéczy, kontrola bola zameraná na bezpečnosť zamestnancov a návštevníkov týchto rekreačných zariadení.

Počas celoslovenskej kontroly bolo v 62 prevádzkach zistených 603 nedostatkov, z toho 28 závažných. Prevažovali nedostatky v bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci. Inšpektori práce uložili jedenástim prevádzkovateľom pokuty spolu za 3 333 eur.

„Medzi zistené porušenia bezpečnostných predpisov často patrili nedostatky pri ochrane zamestnancov pred rizikom vystavenia nebezpečným chemickým látkam. Zamestnávatelia napríklad nemali vypracované bezpečné pracovné postupy pri manipulácii, skladovaní a preprave chemických látok, nebezpečné chemické látky boli v skladoch uložené bez záchytných vaní. V jednom prípade boli spoločne v rovnakej miestnosti uskladnené látky chlóran sodný a kyselina soľná. To je pritom v rozpore s bezpečnostnými predpismi. V ďalšom zariadení zas fľaše s plynným chlórom neboli zabezpečené proti prevrhnutiu,“ informoval Holéczy.

Inými nedostatkami bolo nedostatočné vybavenie zamestnancov osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami. V jednej prevádzke napríklad zamestnávateľ nevedel preukázať funkčnosť plynovej masky pre zamestnancov chlórovne. Maska má pritom chrániť zamestnancov pri prípadnom väčšom úniku chlóru, ktorý môže byť životu nebezpečný, chlór môže zasiahnuť spojivky, nos, hrtan či hltan.

Inšpektori práce zistili aj nedostatky pri prevádzkovaní budov, ktoré mohli ohroziť aj bezpečnosť návštevníkov zariadení. Niektoré schodiská nemali zábradlie, poškodené boli podlahy v brodiskách bazénov, kde tak hrozilo vyššie riziko pádu. V jednom prípade bola pri technológii čistenia vody v podlahe diera hlboká 15 centimetrov.

Prevádzkovatelia kúpalísk a plavární podľa zistenia inšpekcie práce zanedbávali pravidelné revízie a údržbu zariadení či elektroinštalácií. V jednom z akvaparkov na strojovom technologickom zariadení nebol inštalovaný dostatočný ochranný kryt a nebola dostatočne ohradená nebezpečná zóna zariadenia.

Kontrola rekreačných zariadení ukázala, že prevádzkovatelia nevenujú dôslednú pozornosť dodržiavaniu bezpečnostných predpisov vo svojich zariadeniach. V zariadeniach vykonajú následné previerky, ktoré overia, či zamestnávatelia uložené opatrenia vykonali. Ak by sa preukázalo, že prevádzkovatelia nedostatky neodstránili, hrozí im uloženie zvýšenej sankcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu