Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Humenné vyľakala protitanková raketa, Sobrance hrdzavá bomba

Protitanková raketa ležala medzi železným šrotom Zobraziť galériu (2)
Protitanková raketa ležala medzi železným šrotom

HUMENNÉ/SOBRANCE – Kuriózne nálezy dnes vyľakali obyvateľov v dvoch častiach Zemplína, približne v rovnakom čase. Pracovníci zberných surovín na Gaštanovej ulici v Humennom neverili vlastným očiam, keď v predpoludňajších hodinách objavili medzi železným šrotom aj hrdzavú protitankovú raketovú strelu z obdobia druhej svetovej vojny.

Okamžite o nebezpečnom náleze informovali políciu. Hovorkyňa KR PZ v Prešove Jana Karnišová nález raketovej strely potvrdila:

„Naši pyrotechnici boli vyrozumení ihneď po nahlásení tohto nálezu, krátko pred desiatou hodinou. Po príchode vykonali prvotné opatrenia a po obhliadnutí nálezu konštatovali, že sa jedná o jeden kus protitankovej raketovej strely z obdobia 2. sv. vojny. Nález bol prevezený do objektu OPP PR PZ Prešov. Teraz je umiestnený na zabezpečenom mieste k jeho neskoršej likvidácii.“

Protitankové strely sa ešte stále používajú predovšetkým na ničenie pancierovaných cieľov. Z toho dôvodu hlavice týchto striel používajú konvenčné trhaviny s kumulatívnym účinkom. Účinný dostrel protitankovej riadenej strely je približne 3 kilometre a jej hmotnosť niekoľko kilogramov.

Neriadená protitanková strela má účinný dostrel niekoľko sto metrov a hmotnosť okolo kilogramu. Z vojenského hľadiska sa delia rakety na balistické, protilietadlové, protitankové a raketomety. Susedia z okolia zberne druhotných surovín na Gaštanovej ulici pri informácii o náleze starej munície len neveriacky krútili hlavou a považovali to za nevydarený vtip. 

Aj v dolnej časti Zemplína sa dnes tiež mohli „pochváliť“ nálezom starej munície. Ako nám potvrdil primátor Sobraniec Štefan Staško: „pri rekonštrukčných prácach v centrálnej časti mesta dnes predpoludním našli pracovníci stavebnej firmy bombu. Od dodávateľa stavebných prác sme boli informovaní, že ihneď privolali políciu, ktorá uzavrela priestor. Prišli pyrotechnici, mínometnú bombu odviezli a stavebné práce pokračovali ďalej.“     

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu