Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Lekári pokračujú vo výpovediach: V Poprade podalo 46

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD - V Nemocnici v Poprade, ktorá funguje ako stopercentná štátna akciová spoločnosť už od roku 2006, podalo výpovede 46 lekárov z celkového počtu 176. Najviac lekárov podalo výpovede z oddelení ortopédie a traumatológie, ktorých prevádzka je po 1. decembri ohrozená.

„Naša úloha je, aby aj potom bola prevádzka týchto oddelení zabezpečená. Ak sa to nepodarí, tieto oddelenia nebudú v prevádzke,“ povedal generálny riaditeľ Nemocnice Poprad, a.s. Jozef Tekáč. Vedenie nemocnice však podľa riaditeľa urobí všetko pre to, aby sa tak nestalo.

Pre riaditeľa je prekvapujúce, že výpovede podali aj lekári, ktorých plat už teraz presahuje trojnásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Zvýšenie platov až na túto úroveň je jedna z požiadaviek lekárskych odborárov. „Nie je mi jasné, o čo im ide,“ povedal Tekáč. Nemocnica Poprad od transformácie na akciovú spoločnosť v roku 2006 vytvorila do roku 2010 zisk takmer dva mil. eur.

V Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch podalo výpovede 25 lekárov z celkového počtu 63 lekárov. Podľa námestníčky pre lekársko-preventívnu starostlivosť Aleny Gallovej chod ústavu by aj po 1. decembri nemal byť výraznejšie ohrozený. „Máme žiadosti o prijatie do zamestnania, ale verím, že sa nakoniec dohodnú,“ uviedla Gallová.

Asi jednou z mála výnimiek je Všeobecná nemocnica s poliklinikou, a.s. v Levoči. „Zatiaľ sme nezaznamenali ani jednu výpoveď lekára,“ uviedla Andrea Beňová, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, ktorá je väčšinovým akcionárom levočskej nemocnice. Spoločnosť Agel SK vstúpila do levočskej nemocnice ako akcionár v roku 2008. Dovtedy bolo vlastníkom nemocnice len mesto Levoča. Nemocnici sa za toto obdobie podarilo znížiť stratu z 937 000 eur v roku 2008 na 233 000 eur v roku 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu