Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Začala sa revolúcia v zdravotníctve: Lekári masovo dávajú výpovede

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vo štvrtok podáva výpoveď 2 411 lekárov v 34 nemocniciach. Ako na brífingu informoval predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marian Kollár, ide o všetky fakultné nemocnice, ale aj niektoré menšie zariadenia aj akciové spoločnosti.

Podľa Kollára, ak odbory nedospejú k dohode s ministerstvom zdravotníctva, po 1. decembri, kedy uplynie výpovedná lehota, hrozí na Slovensku kolaps zdravotníctva.

16:07 - Ani jeden lekár z Východoslovenského onkologického ústavu (VOÚ) a. s. nedal doteraz výpoveď. Predseda odborárskej organizácie pri VOÚ Pavol Matula uviedol, že medzi tamojšími lekármi nevládne nespokojnosť, ani kvôli platom. "Naša odborová organizácia sa nepripája k aktivitám Lekárskeho odborového združenia. Máme dlhoročné skúsenosti s vytvorením akciovej spoločnosti. Napriek zložitým začiatkom sa neprejavuje medzi našimi lekármi nespokojnosť," uviedol Matula v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa ústavu Monika Murová.

15:59  - Prvé stretnutie ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika a zástupcov Lekárskeho odborového združenia bude na budúcu stredu. V reakcii na podanie 2 411 výpovedí lekárov to uviedol minister. On sám pritom verí, že sa s lekármi dohodne. "Pre mňa je prioritný dialóg a chcem rokovať s lekármi," vyhlásil. Uhliarik zopakoval, že podanie výpovede je právom každého lekára, on však s týmto krokom nesúhlasí. Odmieta, aby lekári brali pacientov za rukojemníkov.

15:49 - Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne dnes podalo výpovede 144 lekárov, čo je 61,28 percenta všetkých lekárov v nemocnici. Informovala o tom námestníčka riaditeľa FN Trenčín Terézia Drobná. "Výpovede nám doručil dnes pred 13. hodinou kuriér. Sú oddelenia, kde dalo výpovede 90 percent lekárov, sú aj také, kde ich bolo okolo 50 percent," doplnila Drobná s tým, že prípadný výpadok lekárov bude vedenie nemocnice riešiť v pondelok na gremiálnej porade u riaditeľa nemocnice.

15:41 - Vedeniu Fakultnej nemocnice s poliklinikou J.A.Reimana v Prešove (FNsP) bolo dnes doručených 171 výpovedí lekárov. Potvrdila to námestníčka riaditeľa FNsP pre ošetrovateľskú starostlivosť Jana Jurášeková. "Je to celkove 51,5 percenta všetkých lekárov, ktorí sú zamestnaní v našom zdravotníckom zariadení. Podľa platnej legislatívy im od 1. októbra začína plynúť výpovedná lehota," konštatovala Jurášeková.

15:38 - V Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach dnes podala výpoveď takmer polovica lekárov. Ako uviedol riaditeľ nemocnice Ladislav Gerlich, zo 126 lekárov podalo výpoveď 50. Ak by podľa jeho slov naozaj títo lekári z nemocnice odišli, poskytovanie zdravotnej starostlivosti by skolabovalo.   Výpovede aj spolu so sprievodným listom a zoznamom dostal riaditeľ nemocnice Ladislav Gerlich len popoludní. Opačná situácia je v nemocnici v Partizánskom. "Nič sa nezmenilo. Lekári výpovede nepodávajú. Zatiaľ je ticho," podotkol jej riaditeľ Gabriel Krbúšik.

15:29 - V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave podalo výpoveď 120 lekárov z celkového počtu 284 lekárov. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická. Vedenie nemocnice momentálne situáciu analyzuje a hľadá jej riešenie. Jedným z možných riešení ako zabezpečiť plynulosť poskytovania zdravotnej starostlivosti a nahradiť prípadný výpadok lekárov je podľa Kamenickej zlučovanie príbuzných odborov alebo práca v trojzmennej prevádzke. S lekármi, ktorí výpovede podali, bude nemocnica ešte rokovať. Hovorkyňa detskej fakultnej nemocnice zatiaľ nevedela povedať, koľko lekárov podalo výpoveď na jednotlivých oddeleniach, keďže nemocnica situáciu stále skúma.

15:26 - Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach (UNLP) Košice vo štvrtok doručili 234 výpovedí lekárov, čo predstavuje zhruba 30 percent z celkového počtu 783 lekárov. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová, dňom doručenia právoplatných výpovedí začína plynúť výpovedná lehota, ktorá je rôzna - od jedného do dvoch mesiacov.

"Predpokladáme, že najbližšie dni ozrejmia, ako to lekári s výpoveďami myslia a podľa toho sa zariadime. Urobíme všetky potrebné opatrenia, aby bola v našej nemocnici naďalej poskytovaná komplexná zdravotná starostlivosť a nedošlo k ohrozeniu životov a zdravia našich pacientov," uviedla Oravcová. Dodala, že nevie momentálne uviesť, koľkí lekári z ktorých oddelení dali výpovede.

15:25 - Riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trnave Gabriel Pavelek vo štvrtok dostal 89 výpovedí lekárov. Ako Pavelek povedal, je to približne 50 percent z celkového počtu lekárov v tomto zdravotníckom zariadení. Výpovede dostal od advokátskej kancelárie Ondreja Škodlera. Aj keby lekári dotiahli akciu s výpoveďami až do konca, nemocnica by podľa riaditeľa dokázala fungovať. "Samozrejme, vyžadovalo by si to prijatie krízových opatrení, napríklad zlučovanie niektorých oddelení, ale vedeli by sme to prežiť,“ povedal Pavelek.

Lekárske odborové združenie pristúpilo k reálnemu zbieraniu výpovedí 25. augusta. Vtedy bolo pod deklaráciu o pripravenosti ukončiť pracovný pomer podpísaných 3 827 lekárov z 51 nemocníc. Odborári žiadajú presadenie štyroch požiadaviek, dodržiavanie Zákonníka práce, zmenu systému financovania zdravotníctva, zastavenie transformácie nemocníc a zvýšenie platov zdravotníkov.

Združenie má takmer dvetisíc členov. Podľa odhadov odborárov pôsobí v súčasnosti v slovenských nemociach vyše 6 tisíc lekárov. Podávanie hromadných výpovedí podporila Slovenská lekárska komora, ale aj Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu