Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Katolíci dnes slávia sviatok Sedembolestnej Panny Márie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Katolícki veriaci dnes slávia sviatok Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska. Od roku 1994 je dnešný sviatok aj dňom pracovného pokoja.

Spolu s biskupmi a kňazmi si veriaci počas svätých omší pripomínajú sedem bolestí Matky Božej, a to Simeonovo proroctvo o osude jej syna, útek Svätej rodiny do Egypta pred kráľom Herodesom, stratenie 12-ročného Ježiša v chráme, stretnutie Márie s doráňaným synom na Krížovej ceste, ukrižovanie Ježiša, prebodnutie jeho boku kopijou a jeho pochovanie.

Rannými svätými omšami sa dnes začala tradičná celonárodná púť (15.-18. septembra) k známej Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne.

Veriaci prichádzajú k sedembolestnej matke vyjadriť vďaku a nabrať sily na prekonávanie problémov a ťažkostí, ktoré prináša život. Mariánske púte a odpustové slávnosti sa dnes konajú aj na viacerých iných miestach Slovenska.

O 10.30 h sa uskutoční v Šaštíne pontifikálna svätá omša, ktorej hlavným celebrantom bude bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský za účasti biskupov a ďalších hostí. Homíliu bude mať olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner.

O 14.00 h bude nasledovať akatist (pobožnosť) k Presvätej Bohorodičke pod vedením bratislavského gréckokatolíckeho eparchu Petra Rusnáka. V piatok je na programe púť chorých a seniorov, v sobotu od 18.00 h sa uskutoční mládežnícka púť za účasti novokňazov a záver púte bude v nedeľu. Svätú omšu bude v nedeľu o 10.30 h celebrovať páter Fidel Marko Pagáč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu