Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Lipšic chce pre policajtov viac detektorov lži

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra ide posilniť personálne aj technické kapacity vyšetrení na detektore lži. „V poslednej dobe je ich veľa, čo je správne, ale tá kapacita potom nepostačuje a ideme ju rozširovať,“ uviedol pred pár dňami minister vnútra Daniel Lipšic.

Polygraf, ľudovo nazývaný detektor lži, ktorý rezort využíva, spadá pod Kriminalistický a expertízny ústav PZ SR. V súčasnosti tam majú dve takéto zariadenia, na každom z nich sa môžu urobiť maximálne dve vyšetrenia denne. "Čakacie lehoty v súčasnosti dosahujú niekoľko mesiacov, niekedy aj pol roka," povedal zástupca riaditeľa ústavu Jozef Mokvík.

V súčasnosti prevažujú testy pravdovravnosti policajtov, ktorí nimi musia prejsť, menej je vyšetrení tzv. kriminálnych osôb. Na niektorých policajných odboroch je takéto overenie pravdovravnosti povinné, ukladá ho zákon o ochrane pred odpočúvaním.

"V rámci Policajného zboru je psychofyziologické overenie pravdovravnosti povinné na tých útvaroch, ktoré plnia úlohy súvisiace s technickým zabezpečením používania informačno-technických prostriedkov," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Okrem toho však chodia na detektor lži aj policajti z iných útvarov.

Patria medzi nich príslušníci odboru boja proti organizovanej kriminalite, korupcii, inšpekčného odboru sekcie kontroly a inšpekcie na ministerstve, príslušníci väčšiny špeciálnych odborov ochranky, z odboru osobnej aj dopravnej ochrany, z policajného pohotovostného úradu aj útvaru osobitného určenia.

„Netvrdím, že polygraf je nejaký všeliek, nejaké magické riešenie, ale je to veľmi výrazný nástroj na odhaľovanie korupčného správania, ale aj prepojenia na podsvetie," vyhlásil Lipšic. Minister si myslí, že polygraf by nemal byť obmedzený len na policajný zbor, ale v budúcnosti by sa mohol využívať aj v justícii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu