Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Naši vojaci sa možno presunú do bojujúceho Kandaháru

BRATISLAVA - Vláda v priebehu niekoľkých týždňov rozhodne o tom, či sa 57 slovenských vojakov v Afganistane presunie z pomerne bezpečného Kábulu do bojmi sužovaného Kandaháru. Momentálne skúma možnosti, ako zaručiť ich bezpečnosť a materiálne vybavenie.

"Každý si uvedomuje, že situácia je diametrálne odlišná v Kábule a dole v Kandaháre. Celá južná oblasť je najnebezpečnejšou oblasťou Afganistanu. Sú tam dennodenné straty," povedal dnes minister obrany František Kašický. Zatiaľ čo dnes vláda rozhodla o stiahnutí jednotiek z Iraku do konca februára, v prípade Afganistanu bude hovoriť aj o posilnení misie účasťou piatich až ôsmich vojakov v štábe provinčných rekonštrukčných tímov.

SR už rokovala s krajinami, ktoré majú provinčné rekonštrukčné tímy, vrátane Maďarska. Tím pod maďarským velením sa práve pripravuje na vyslanie. Zástupca vojenskej operácie ISAF v Kábule na nedávnom stretnutí s premiérom Robertom Ficom a ministrom Kašickým odporučil, aby sme najskôr poslali niekoľko vojakov do štábov. Slovensko zatiaľ v takýchto tímoch nebolo a takto by získalo skúsenosti.

Fico a Kašický v Kábule hovorili aj s našimi vojakmi, ktorí boli na prieskum v Kandaháre. Minister kladie dôraz na ich bezpečnosť. Ak sa vojaci presunú z Kábulu na juh, budú chodiť v 14- až 21-dňových intervaloch mimo letiska na stavbu opevnení a strážnych stanovíšť. "Tam je práve otázka ochrany a materiálneho vybavenia," dodal Kašický. Pripomenul, že na juhu Afganistanu, kde sa stiahol Taliban, sú denne veľké straty na oboch bojujúcich stranách a najnovšie aj medzi civilným obyvateľstvom. Preto musí vláda rozhodovať zodpovedne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu