Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Obrana Navrhuje zrušenie VOP Nováky

Ilustračné Foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany navrhuje zrušenie Vojenského opravárenského podniku Nováky, zdôvodňuje ho nedostatkom financií.

Akciová spoločnosť rezortu obrany sa zameriava na likvidáciu a opravu munície, vyrába ručné granáty URG-86, cvičnú muníciu či jednoúčelové stroje. MO však plánuje v budúcnosti riešiť prebytočnú a nepotrebnú muníciu jej odpredajom, aby naplnilo svoju príjmovú časť rozpočtu. "Preto sú a aj v budúcnosti budú požiadavky na likvidáciu munície veľmi obmedzené. Z uvedeného dôvodu nebude mať tento subjekt zabezpečené dostatočné zdroje na svoju prevádzku," vysvetľuje svoj zámer rezort obrany.

Minister obrany Ľubomír Galko (SaS) v rámci hodnotenia prvého roku v rezorte v júli hovoril o tom, že ak sa má podnik zachovať, musel by doň vstúpiť investor. V záverečnom materiáli sa však táto možnosť už neuvádza. "To neznamená, že podnik definitívne kľakne na kolená. Jednoducho už pre VOP nemôžeme ďalej umelo kontrahovať zákazky, pretože na to nemáme. Ak nájdeme strategického investora, podnik môže fungovať naďalej," povedal hovorca rezortu Ivan Rudolf.

Proti rušeniu nováckeho podniku namietala v pripomienkovom konaní Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR. "Zásadne nesúhlasíme s návrhom zrušiť VOP Nováky. Už od roku 2008 žiadame od MO koncepčné riešenie všetkých akciových spoločností, naposledy začiatkom roku 2011... Navrhujeme, aby tento bod bol upravený tak, že sa začne bez odkladu proces privatizácie VOP Nováky," uvádzajú odbory.

Ako riešenie situácie navrhujú vychádzať práve z materiálu, v ktorom sa navrhuje spoločnosť zrušiť. MO totiž v ňom priznáva, že až 90 percent munície v armádnych skladoch je po dobe životnosti. Súčasne avizuje ambíciu krajiny zohrávať vedúcu úlohu v oblasti likvidácie nevybuchnutej munície. "Úvaha o riešení prebytočnej, respektíve nepotrebnej munície odpredajom je v rovine teoretickej, bez praktického zabezpečenia potrebnými zmluvami a nie je riešená situácia, ktorá reálne môže nastať, keď odpredaj nebude realizovaný," dodáva KOZ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu