Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

B. Bystrica povolila spaľovňu, ľudia zúria!

Magistrát napriek petíciam spaľovňu povolil Zobraziť galériu (8)
Magistrát napriek petíciam spaľovňu povolil (Zdroj: Topky.sk)

BANSKÁ BYSTRICA - Niekoľkoročný boj proti spaľovni nemocničného odpadu sa skončil fiaskom. Banskobystrický magistrát dnes povolil jej skúšobnú prevádzku. Urobil tak napriek niekoľkým petíciám a ostrým protestom zo strany obyvateľov mesta.

Pristupoval som k tomuto rozhodnutiu so všetkou vážnosťou, zodpovednosťou a znalosťou legislatívy. V princípe však neexistuje dôvod, prečo by som mal toto rozhodnutie zastaviť,“ vysvetľoval dôvody súhlasu primátor Banskej Bystrice Peter Gogola.

Jeho predchodca Ivan Saktor pritom ešte v roku 2007 obdržal petíciu, ktorú podpísalo 5651 obyvateľov. V nej žiadali magistrát, aby spaľovňu nepovolil.

Mesto dnes tvrdí, že nemalo inú možnosť. Prevádzku údajne museli povoliť, keďže ju schválil obvodný úrad životného prostredia aj regionálny úrad verejného zdravotníctva. „Bolo to ťažké rozhodnutie, ale stavba bola povolená úradom životného prostredia, nie mestom, čiže v rámci právnej istoty sa ináč konať ani nedá,“ doplnil vedúci stavebného úradu Stanislav Ferianc.

Obyvatelia časti Graniar, kde spaľovňa stojí, sú však rozhorčení. Mesto sa podľa nich zachovalo alibisticky. „Som presvedčená, že to mohli zastaviť. Nech mi nikto nehovorí, že sa to nedá. Určite sa odvoláme a možno zorganizujeme ešte ďalšiu petíciu,“ povedala členka petičného výboru Henrieta Petrincová. Ona a aj množstvo obyvateľov Banskej Bystrice sa obávajú úniku škodlivín do ovzdušia, hlavne jedovatých dioxínov, ale tiež možnej havárie a ohrozenia životného prostredia. „Takéto zariadenie nepatrí do obytnej zóny. Sú tu školy, škôlky, internáty a aj nemocnica. Dieťa doštuduje a dostane rakovinu. Načo to potom všetko je?“, pýta sa Petrincová.

Mesto však tvrdí, že spustenie skúšobnej prevádzky podmienili splnením 16 podmienok. Jednou z nich je sprevádzkovanie automatického monitorovacieho systému zo strany investora. Skúšobná prevádzka má trvať tri mesiace.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu