Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Za nebezpečné prenasledovanie od septembra tri roky väzenia!

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA - Nebezpečné prenasledovanie bude od septembra novým trestným činom. Zelenú mu dal prezident Ivan Gašparovič, keď v stredu podpísal novelu Trestného poriadku.

Nový trestný čin spočíva v dlhodobom prenasledovaní, ktoré môže u poškodeného vzbudiť dôvodnú obavu o život alebo zdravie jeho samotného či jemu blízkej osoby, alebo podstatným spôsobom zhoršiť kvalitu jeho života. Páchateľovi hrozí za nebezpečné prenasledovanie až trojročné väzenie.

Pod prenasledovaním poškodeného sa má rozumieť vyhrážanie sa ublížením na zdraví alebo inou ujmou jemu alebo jeho blízkej osobe. Ďalej vyhľadávanie jeho osobnej blízkosti alebo sledovanie, kontaktovanie prostredníctvom tretej osoby, elektronickej komunikačnej služby, písomne alebo inak proti jeho vôli.

Rovnako aj zneužitie jeho osobných údajov za účelom získania osobného alebo iného kontaktu, alebo iné obmedzovanie v jeho obvyklom spôsobe života, ktoré sa vykonáva dlhodobo, opakujúcim sa konaním.

Za zavedenie tohto trestného činu sa zasadzovala poslankyňa Mosta-Híd Edita Pfundtnerová. Potrebný je podľa nej aj preto, že "v našom právnom poriadku existujú trestné činy, ktoré čiastočne pokrývajú takéto správanie páchateľa, ale nemá to dostatočnú intenzitu". Podotkla, že nebezpečné prenasledovanie ako trestný čin poznajú aj iné štáty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu