Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pozor, cez Facebook sa šíri nebezpečný trójsky kôň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Počítačoví experti varujú používateľov počítačov pred trójskym koňom Win32/Delf.QCZ. Trójsky kôň je malware, ktorý sa tvári ako užitočný a neškodný program, no v skutočnosti vykonáva škodlivú činnosť.

Najmä v poslednej dobe sa zaznamenalo jeho šírenie prostredníctvom sociálnej siete Facebook. "Trójsky kôň dokáže odinštalovať bezpečnostný a antivírusový softvér," upozornil hovorca spoločnosti Eset Branislav Ondrášik.

Poukázal na to, že ide o zákerný typ malware, keďže využíva na šírenie aj konverzáciu na Facebooku a snaží sa získať dôveru priamym oslovením a označením používateľa v údajnom videu, zároveň sa komentáre pod videom tvária ako od priateľov. "Následne je používateľovi ponúknutá inštalácia prehrávača Flash, ktorá je v skutočnosti zamaskovaný trójsky kôň. Takto sa na infikovaný počítač nainštaluje falošný antivírusový softvér, spolu s ďalším malware," vysvetlil Ondrášik.

"Ako sa vyhnúť problémom s týmto trojanom? Podobné správy na Facebooku nepíše človek, takže s ním, samozrejme, nebude zmysluplná konverzácia. Pre slovenských užívateľov môže byť podozrivé už to, ak mu iný slovenský priateľ píše po anglicky. Samotná linka imitujúca YouTube je na prvý pohľad podozrivá," uviedol výskumník malware Eset-u Róbert Lipovský.

Ozrejmil, že aktualizovaným antivírusovým softvérom možno zabrániť problémom, ktoré nastanú po infekcii, keď môže dôjsť k odstaveniu bezpečnostných systémov počítača. V tom prípade môže byť infikované PC zneužité na rôzne kriminálne aktivity a šírenie malware bez vedomia používateľa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu