Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Detvu pracovné miesta nepresvedčili, ťažbu zlata nechcú!

Detva nechce zlatokopov z Cypru, ľudia podpisujú petíciu Zobraziť galériu (8)
Detva nechce zlatokopov z Cypru, ľudia podpisujú petíciu

DETVA - Obyvatelia Podpoľania sa búria proti zámeru ťažiť v ich okolí zlato. Petičnú akciu odštartovali verejným zhromaždením na námestí v Detve. Tvrdia, že ak zlatokopi dostanú zelenú, po desiatich rokoch po nich zostane iba zničená krajina.

Petíciu proti ťažbe zlata v Podpoľaní už podpísalo vyše dvetisíc ľudí. Obyvatelia Detvy a okolitých obcí sa boja hluku, zvýšenej prašnosti a možnej ekologickej havárie.„Má ísť o povrchový lom. Odstrel horniny bude trvať niekoľko rokov. Každý deň tak budeme žiť v nezdravom životnom prostredí,“ vysvetľuje dôvody odporu člen OZ Podpoľanie a mestský poslanec Roman Vrťo.

Po vzore Kremnice, ktorej sa zlatokopov podarilo zastaviť, vzniklo aj v Detve občianske združenie „Podpoľanie nad zlato“. Chce sa stať účastníkom rozhodovacieho procesu a informovať všetkých obyvateľov o dôsledkoch ťažby.

„Petíciou chceme osloviť poslancov miestnych zastupiteľstiev a tiež poslancov BBSK, aby neprijímali žiadne rozhodnutia, ktorými by sa umožnila ťažba na Bielom vrchu,“ píše sa v zámere združenia zverejnenom na internetovej stránke.

Zlato chce ťažiť firma EMED Slovakia, ktorú založila cyperská firma EMED Mining. Obavy obyvateľov odmieta a zdôrazňuje výhody ťažby. Podľa nej sa vytvorí 150-200 priamych pracovných miesta a asi 600 nepriamych.

„S poľutovaním musíme konštatovať, že organizátori petície sa neštítia používať polopravdy a lži na ovplyvnenie verejnej mienky. Neváhajú brať za rukojemníkov občanov, ktorým podsúvajú nepravdivé údaje. Sme presvedčení, že ulica nie je priestor, ktorý je vhodný na odborný, konštruktívny a otvorený dialóg,“ uviedol v stanovisku konateľ firmy Demetrios Constantinides.

Odporcovia ťažby ale tvrdia, že ani s pracovnými miestami to nemusí byť celkom pravda. Nie je isté, či by zamestnali ľudí z okolia Detvy, alebo by išlo o pracovníkov zo zahraničia. „Zbierať podpisy budeme dovtedy, kým ich nebude aspoň desaťtisíc. To je už dostatočný počet na to, aby nás kompetentné úrady začali brať vážne,“ povedal člen petičného výboru Vladimír Fekiač.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu