Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Petícia nepomohla, na Námestí SNP v Rajci bude busta Ďurčanského

Zahalená busta rajeckého rodáka
Zahalená busta rajeckého rodáka (Zdroj: SITA)

RAJEC – Poslanci v Rajci vo štvrtok potvrdili rozhodnutie svojich predchodcov z predchádzajúceho volebného obdobia o inštalovaní busty Ferdinanda Ďurčanského na Námestí SNP. Proti jej odhaleniu protestovali miestni obyvatelia, Židovské náboženské obce aj Slovenský zväz protifašistických bojovníkov. Hnutie Human avizuje trestné oznámenie.

Primátor Rajca Ján Rybárik skonštatoval, že rozhodnutie poslancov ukončilo diskusiu o buste. „Bola na niečo prospešná. Každý účastník si mohol urobiť svoj názor. Tí, ktorí sa jej vážne venovali, urobili si dokonalejší obraz o osobe Ďurčanského a záver je taký, že platí uznesenie z roku 2009. Bustu musí najskôr nainštalovať dodávateľ, pretože bola poškodená. My sme do dnešného dňa celé dielo neprevzali. Predpokladám, že by sa tak mohlo stať v najbližších týždňoch,“ povedal Rybárik.

Hnutie Human podľa svojho predsedu Petra Marianka podá trestné oznámenie. „V podstate nás to neprekvapuje. Sme pripravení na tretí stupeň našej kampane, ktorá bude na súdoch. Pretože rozhodnutie, aj keď je demokratickým spôsobom hlasovania prijímané, nie je obsahovo demokratické. Porušuje niekoľko platných zákonov Slovenskej republiky a rozhodnú o tom nezávislé súdy,“ skonštatoval.

Za facku demokracii označil rozhodnutie poslancov jeden z občanov, ktorí nesúhlasia s inštalovaním busty, Miroslav Bellan. „Bohužiaľ, busta sa zrejme znova dostane na piedestál. A bohužiaľ, človek, ktorý je tak rozporuplnou osobnosťou a ktorý inicioval protižidovské zákony, bude mať v Rajci bustu. Nechám na všetkých, nech sa nad tým zamyslia. Uvidíme, čo urobíme pri odhalení. Ale mám taký pocit, že sa k tomu možno ani nedostaneme. Že tu bude oslava niečoho úplne iného, než v demokratickej spoločnosti a v slobodnej Európe býva bežným zvykom,“ dodal Bellan.

Proti odhaleniu busty protestovali miestni obyvatelia, Židovské náboženské obce aj Slovenský zväz protifašistických bojovníkov. Nové MZ, ktoré vzniklo po komunálnych voľbách, sa preto obrátilo na SAV a Maticu slovenskú, aby mu poskytli odborné stanovisko. Historický odbor MS a Slovenský historický ústav zorganizovali 9. marca 2011 v Bratislave kolokvium ´Ferdinand Ďurčanský a jeho aktivity vo svetle slovenských dejín 20. storočia´. Hnutie Human iniciovalo na začiatku marca petíciu za odstránenie busty z verejného priestranstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu