Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Jarovniciach chytalo otrokárov 100 policajtov!

Zásah v Jarovniciach Zobraziť galériu (3)
Zásah v Jarovniciach

BRATISLAVA - Veľký záťah proti novodobým otrokárom zažili vo východoslovenských Jarovniciach. Miestny gang lákal chudobných ľudí na dobre platenú prácu v Anglicku. Ich obete však skončili pri nekonečných službách za pásom. Pracovať ich nútili hrozbami aj zastrašovaním, na peniaze mohli zabudnúť.

Z obchodovania s ľuďmi obvinili päť ľudí, informovala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. Zadržať sa ich podarilo po akcii, do ktorej bolo zapojených viac ako 100 policajtov.

Podľa zistení polície dvaja muži a tri ženy sľubovali Slovákom zo sociálne slabších pomerov prácu v britskej firme - zber, spracovanie a čistenie zeleniny. Za túto činnosť im sľubovali mesačný plat od 638 až do 2655 eur. Poškodeným dokonca zabezpečili dopravu do britského mesta Peterborough.

Miesto dobre platenej práce však čakali podvedených každodenné služby pri páse, ktoré niekedy trvali až 16 hodín denne. "Nútili ich pracovať pod hrozbou vyhrážok, obmedzovania osobnej slobody a zastrašovaním. Vyhrážali sa im napríklad, že keď nebudú pracovať, nedostanú jesť," priblížila Dobiášová.

Peniaze za túto prácu išli na bankové účty "otrokárov". Samotní podvedení zo zarobených peňazí dostali len minimum s tým, že im finančné prostriedky odkladajú a vyplatia neskôr. "Napríklad im dali za mesačnú prácu päť libier (5,6 eura)," zdôraznila hovorkyňa.

Po tom, ako sa slovenskej polícii z odboru ÚBOK podarilo zistiť tieto informácie, o pomoc požiadali políciu vo Veľkej Británii. S informáciami o gangu, ktoré od nej získali, sa rozhodli zrealizoval akciu.

Policajti prehľadali päť domov a tri autá. "Zaistili rôzne dôkazy, platobné karty, doklady, výplatné pásky, počítače a rôzny iný dôkazný materiál," priblížila výsledky akcie Dobiášová. Pätici, ktorá si takto zarábali minimálne tri roky, hrozí až desať rokov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu