Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovensko zníži počet vojakov na Cypre, tvrdí Galko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA/ZÁHREB - Slovensko plánuje znížiť počet vojakov v misii UNFICYP na Cypre. Na ich miesto by mali nastúpiť srbskí vojaci. Minister obrany Ľubomír Galko o tom dnes v Záhrebe informoval svojho chorvátskeho rezortného kolegu Davora Božinoviča.

"Informoval som dnes svojho rezortného partnera o úmysle v blízkej budúcnosti znížiť náš príspevok v operácii UNFICYP, kde nastúpia pod naše velenie aj vojaci Ozbrojených síl Srbskej republiky," povedal Galko. Dodal, že na vedúcom postavení Slovenska v tejto misii sa nič nezmení. Na Cyprus by malo prísť približne 40 srbských vojakov.
      
Minister Božinovič poďakoval Slovensku za podporu vstupu Chorvátska do NATO a Európskej únie. Pripomenul, že slovenskí a chorvátski vojaci spolupracujú vo viacerých zahraničných misiách.
      
Ministri rokovali aj o riešeniach nedostatku finančných prostriedkov v ozbrojených silách oboch štátov. Podľa Galka je situácia nadzvukového letectva Slovenska a Chorvátska podobná. "Diskutovali sme aj o možnostiach určitej regionálnej spolupráce," povedal Galko. Dodal však, že v otázke prípadného zdieľania nadzvukového letectva s inou krajinou sú Slovensku najbližšie štáty Vyšehradskej štvorky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu