Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Záplavy po dažďoch: V Klenovci, Hnúšti aj S. Štiavniku!

Záplavy v Spišskom Štiavniku Zobraziť galériu (7)
Záplavy v Spišskom Štiavniku

KLENOVEC/HNÚŠŤA– V Klenovci a Hnúšti je oddnes vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Prívalový dážď zaplavil klenovské ulice a časť obce, kde žijú Rómovia. Hasiči odčerpávajú vodu z niekoľkých domov.

Podľa starostky Zlaty Kaštanovej v pivniciach a kotolniach rodinných domov sa nachádza voda až do výšky jedného metra. "Po silnom prívalovom daždi nestíhala voda odtekať. Zaplavilo rómsku osadu a aj iné časti obce. Na mieste sú už hasiči. V súčasnosti zisťujeme, kde všade bude potrebné odčerpávať vodu," doplnila.

Dve vlny prívalového dažďa zasiahli aj mesto Hnúšťa. Zaplavených je niekoľko domov. Vylial sa Sinecký potok, z ktorého voda brala zo sebou aj betónové kocky. Ako informoval primátor Michal Bagačka, zaplavené sú aj niektoré cesty.

Obyvatelia obce Spišský Štiavnik, okres Poprad, spolu s hasičmi odstraňujú škody, ktoré popoludní narobila búrka spojená so silným dažďom. Starostka obce Mária Kleinová uviedla, že dažďová voda zaplavila obecné námestie a dostala sa do dvorov a pivníc štyroch rodinných domov.

„Všetko sa to strhlo veľmi rýchlo, prišla silná prietrž a behom pol hodiny bolo námestie pod vodou. Okamžite som vyhlásila III. stupeň povodňovej aktivity a zvolala krízový štáb,“ povedala starostka.

Vysvetlila, že na námestí momentálne prebiehajú revitalizačné práce, takže niektoré úseky vrátane odvádzania povrchovej vody ešte nie sú ukončené. Dodala, že okrem toho došlo k upchatiu kanalizačných priepustov a voda nestíhala odtekať do rieky Hornád.

„K zraneniam ľudí, našťastie, nedošlo. Na odstraňovaní následkov sa podieľajú obecní hasiči a na pomoc nám prišla aj posádka Okresného riaditeľstva HaZZ z Popradu. Tí pomáhajú odčerpávať vodu z pivničných priestorov,“ uviedla starostka.

Okrem toho sa snažia vyčistiť priepusty, aby voda mohla plynule odtekať. Kleinová uviedla, že okolo 16.00 h sa situácia pomaly začala upokojovať. Ich prvoradou úlohou bude odčerpať vodu a postupne odstrániť nánosy, ktoré boli naplavené na cesty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu