Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dunaj sa v Rakúsku rozvodnil, v Bavorsku výrazne stúpa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

VIEDEŇ/ PASSAU - Na viacerých miestach Dolného Rakúska Dunaj po silných dažďoch vystúpil z brehov. Povodňové tímy dnes zasahovali v okrese Amstetten, ako aj v meste Klosterneuburg pri Viedni, informovala tlačová agentúra APA.

Voda zaplavila časti obce Kritzendorf pri Klosterneuburgu, kde zásahové jednotky ráno zachraňovali tri vozidlá. Očakáva sa, že neskôr v priebehu dňa už nebude možný príjazd k obci, informovalo krajinské veliteľstvo hasičského zboru. V meste Korneuburg na druhom brehu Dunaja očakávali nárast hladiny Dunaja zo 6,19 na 6,40 až 6,50 metra.

Vyššie po toku Dunaja pripravovali na možné použitie mobilné povodňové bariéry. V meste Melk hasiči zachraňovali mladú ženu, ktorá chcela svoje auto odviezť do bezpečia, zapadla však v zaplavenej diere. Vodička vyliezla na strechu a privolala hasičov, ktorí ju odviezli nafukovacím člnom.

Rieky v Rakúsku stúpali po rekordných zrážkach zaznamenaných v priebehu stredy a štvrtka. Situácia na Dunaji by sa však mala znova zlepšiť, keďže hladiny jeho prítokov sa už nezvyšovali, uviedla APA.

Výrazné zvýšenie hladiny Dunaja hlásili vo východnom Bavorsku. V Passau dnes ráno dosiahla 8,90 metra, čo bolo o tri metre viac než pred 24 hodinami. V meste vyhlásili najvyšší štvrtý stupeň pohotovosti a hasiči spolu s pracovníkmi mesta dlho do noci stavali bariéry s približne 2500 vrecami s pieskom.

Na dnes očakávali v Passau ďalší nárast hladiny približne o pol metra, čo by znamenalo zaplavenie radničného námestia. Od Regensburgu po Passau platil na Dunaji druhý stupeň pohotovosti. V okolí rieky boli zaplavené mnohé cesty, pre ktoré museli motoristi rátať s dlhými obchádzkami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu