Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nikdy nevidel skanzen, teraz si ho môže aspoň ohmatať

Pre dvanásťročného Petra to bol veľký deň. O skanzene sa dozvedel veľmi veľa. Zobraziť galériu (10)
Pre dvanásťročného Petra to bol veľký deň. O skanzene sa dozvedel veľmi veľa. (Zdroj: Topky.sk)

STARÁ ĽUBOVŇA – Dvanásťročný nevidiaci chlapec Peter zo Spišského Hrušova nikdy nebol v ozajstnom skanzene. Veľa o nich čítal v článkoch v brailovom písme, no zažiť atmosféru múzea pod holým nebom zatiaľ nemohol. Jeho sen sa splnil v stredu pod Ľubovnianskym hradom. Tamojší skanzen upravili tak, aby z neho mali zážitok aj nevidiaci.

„Je to pre deti veľký deň,“tvrdí učiteľka zo Spojenej školy internátnej v Levoči Viera Kamenická. „Navštevujeme s nimi kultúrne inštitúcie, nikdy však z toho nemajú stopercentný zážitok. Tu je to iné.“ Pri vstupe do skanzenu na nevidiacich čaká tabuľa s textom v brailovom písme. Je na nej aj mapa skanzenu, tú si nevidiaci ľahko ohmatajú.

„Po skanzene sa veľmi ľahko pohybujem podľa vodiacich línii,“ tvrdí Peter. Ide v podstate o upravené zábradlie, ktorého sa stačí dotýkať a nevidiaci sa nikdy nestratí. Pred každým domom je jeho maketa, ktorú si môžu postihnutí ohmatať a tabuľka s textom v brailovom písme.

„Je to úžasné, nikdy som takéto niečo nezažil,“ teší sa Peter. Do takto upraveného skanzenu pod Ľubovnianskym hradom prišiel spolu so štyridsiatimi spolužiakmi z Levoče. „Chceli sme vedieť, či to bude deťom vyhovovať. Teraz vidíme, že to malo zmysel,“ myslí si riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková.

Nápad prispôsobiť skanzen aj pre ľudí s bielymi palicami dostal študent muzeológie Tomáš Demián. „Tento projekt je súčasťou mojej diplomovky. V ďalšej fáze chcem takto pre nevidiacich sprístupniť aj Ľubovniansky hrad.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu