Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Varehu obvinili z ničenia prírody, hrozí mu ďalších 8 rokov!

Mikuláš Vareha
Mikuláš Vareha

BRATISLAVA - Na veľkopodnikateľa Mikuláša Varehu (48), ktorý čelí obžalobe z 29-miliónového podvodu, padla druhá "morová rana". Samozvaného pána Zemplína obvinili aj zo závažného ničenia prírody. Hrozí mu ďalších osem rokov za mrežami.

Vareha počas rokov 2009 a 2010 ako konateľ spoločnosti nariadil svojim zamestnancom, aby na dvoch parcelách vo východoslovenskej Malej Bare robili terénne úpravy. Tvrdí to polícia. Mohutnými bagrami vyťažili z chráneného územia takmer 8500 kubíkov zeminy a spevnili ňou hrádzu vodnej nádrže.

"Odstránením zeminy došlo k poškodeniu životného prostredia a to zničením chráneného  biotopu  európskeho  významu," uviedla košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová. Podnikateľa obvinili z porušovania ochrany rastlín a živočíchov. Škoda, ktorú mal spôsobiť, je poriadna. Vyčíslili ju na 237 tisíc eur!

Podnikateľ, ktorý sa počas svojich zlatých čias správal na východe ako zemepán, je obvinený aj z krátenia dane. Je vo vyšetrovacej väzbe a nepodarilo sa mu dostať na slobodu ani na kauciu.

Momentálne o prípade rozhoduje špeciálna prokuratúra, ktorá má v najbližších týždňoch buď podať návrh na obžalobu alebo prípad uzavrie. Vareha bol v minulosti podozrivý zo spáchania viacerých trestných činov. Porušovania domovej slobody, podvodu, krádeže, ublíženia na zdraví alebo neodvedenia dane, no nikdy ho súd právoplatne neuznal vinným.

Kvôli stykom s Varehom čelí kritike aj prezident Ivan Gašparovič. Najskôr sa v médiách objavili informácie, že sa pred prezidentskou kampaňou ukazoval s prvou dámou Silviou Gašparovičovou, keď deťom spoločne rozdávali ovocie. Po tom, čo hovorca hlavy štátu poprel akékoľvek kontakty oficiálneho charakteru, objavili sa fotografie, ako sa Vareha zúčastnil inaugurácie prezidenta ako aj jeho hostiny počas volebnej noci, kde bol iba obmedzený počet ľudí na pozvánku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu