Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Diviaky im zožrali úrodu, oplotili celú dedinu!

Plot proti diviakom Zobraziť galériu (11)
Plot proti diviakom

ZVOLEN – Obec Železná Breznica neďaleko Zvolena čelí nájazdom diviakov. Tie sa podľa obyvateľov premnožili natoľko, že im ničia celú úrodu. Aby zachránili zemiaky a obilie, rozhodli sa celú dedinu oplotiť. V týchto dňoch dokončili vyše 3-kilometrový elektrický plot.

„Situácia už bola neúnosná. Diviaky ničili nielen polia, ale aj záhrady v blízkosti rodinných domov. Napríklad minulý rok zničili úrodu takmer na 100 percent,“ opisuje pomery v obci starosta Železnej Breznice Ján Dúbravský. Na sťažnosti a naliehanie obyvateľov sa obec rozhodla rázne zakročiť. Zakúpila elektrický plot s nízkym napätím a väčšinu dediny ohradila. Cez takúto bariéru by diviaky a vysoká zver nemali prejsť. „Plot síce nie je pevný, ale 7 až 8 tisíc voltov keď diviaka zasiahne, tak to určite pocíti a viac nepríde,“ vysvetľoval jeden z obyvateľov, ktorý plot staval.

Starosta verí, že takéto opatrenie pomôže úrodu zachrániť a ľudia budú svoje polia naďalej obrábať. Niektorí totiž chceli práve zo strachu pred diviakmi so sadením skončiť. „Obec do oplotenia investovala takmer 2500 eur a časť peňazí poskytli aj poľovníci,“ doplnil starosta. Vyčíňanie diviakov totiž vyšlo draho najmä poľovnícke združenie. Za škody museli obyvateľom platiť nemalé peniaze. Teraz dúfajú, že po oplotení obce budú ich výdavky nulové.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu