Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Za pokazené výťahy môžu pacienti

Poliklinika v Humennom Zobraziť galériu (9)
Poliklinika v Humennom

HUMENNÉ – Osobné výťahy v budove polikliniky na sídlisku 1 vyvolávajú u časti pacientov aj zdravotníkov nervozitu a strach. Dôvodom sú ich opakované poruchy a následné odstavenie z prevádzky. Riaditeľstvo nemocnice je presvedčené, že nie je dôvod obávať sa o bezpečnosť prepravovaných osôb.

Budova humenskej polikliniky bola postavená pred vyše štvrťstoročím. Vtedy platili iné normy a projektanti určite nepočítali s tým, že by vo vtedajšom socialistickom zdravotníctve chýbali peniaze na údržbu výťahov. Poliklinika od začiatku slúži nielen pre mesto Humenné, ale pre širší región. V budove sú desiatky odborných a všeobecných ambulancií, ale aj ďalšie zdravotnícke pracoviská. Výťahmi sa denne prepravujú stovky pacientov aj zamestnancov. Kritici tvrdia, že porúch na výťahoch pribúda a situácia sa nezlepšuje už 10 rokov. Nami oslovení zdravotníci neboli veľmi ochotní hovoriť o pokazených výťahoch. Zainteresovaným je jasné, že hlavným problémom nie je vek výťahov, ale fakt, že ľudia nerešpektujú nosnosť a kabíny preťažujú. Čo robiť v prípade, ak máte časenku k lekárovi a pred dverami funkčných výťahov sú dlhé rady? Nezostáva iné, ako si k jeho ambulancii vyšliapať na vlastných nohách desiatky schodov. „Je to na porazenie z týchto výťahov! Ale pre mňa to má aj plus. Konečne robím niečo pre svoje zdravie. Viac pohybu mi chýba, veď 8 hodín sedím v robote na zadku. Vlastne by som mala byť vďačná, že výťahy sú odstavované“, tvrdí zdravotná sestra Anna z tunajšej polikliniky. Opačný názor majú niektorí seniori. „Toto je realita slovenského zdravotníctva! Na limuzíny, na sekretárky aj odmeny, na to máme peniaze vždy. A ty stará babo? Zavri hubu a môžeš tu čakať pod výťahom aj pol dňa. Nezostáva mi iné, len si začať hľadať „obvoďáka“, čo má ambulanciu na prízemí“ vysvetľuje nazlostená dôchodkyňa vo vestibule. „Z tých výťahov už mám strach“ popisuje svoje skúsenosti Humenčanka Zdenka. „V kabíne sme boli iba tri ženy, takže určite nebol preťažený. Neviem, či na niektorom poschodí niekto potiahol dverami, ale zostali sme z ničoho nič stáť medzi poschodiami. Jedna pani prepadla panike, v kabíne nám odpadla. Museli sme ju kriesiť. Ďalší týždeň som zostala v ešte väčšom šoku. Moja vyše 80-ročná mama si bola predpísať lieky. Aj ona zostala v zaseknutom výťahu vyše pol hodiny, kým ju prišiel údržbár vytiahnuť. Vedia vôbec o týchto problémoch na riaditeľstve nemocnice?. Čakajú kým tam niekto dostane infarkt?“

Vedenie Nemocnice A. Leňa Humenné, n. o. tvrdí, že podľa noriem sa na všetkých výťahoch raz za tri roky vykonáva odborná skúška. Podľa hovorkyne nemocnice Veroniky Deckerovej: “Drvivá väčšina technických problémov bola doteraz spôsobená nerešpektovaním určenej nosnosti výťahu, teda jeho preťažením. A to aj napriek zvukovému výstražnému signálu pri preťažení. Máme záujem neustále zlepšovať a modernizovať všetky zariadenia nemocnice. Nevylučujeme v blízkej budúcnosti kompletnú výmenu výťahov za nové. Takáto investícia však bude závisieť predovšetkým od našich finančných možností“. S ohľadom na nedávne väčšie investície, ako boli rekonštrukcia a zateplenie chirurgického pavilónu, alebo kúpa nového CT prístroja, sú humenskí zdravotníci pri slovách o komplexnej výmene výťahoch v budove polikliniky skeptickí. „Tak skoro to určite nebude. Najprv by sa tu muselo stať nejaké nešťastie, alebo by sa tieto výťahy už nedali opraviť. Buďme radi, že to funguje aspoň takto “ zhodnotil súčasný stav jeden z oslovených lekárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu