Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Mikulčík odstúpil, lebo koalícia sa bála predčasných volieb?

Miroslav Mikulčík
Miroslav Mikulčík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf daňovákov Miroslav Mikulčík odstúpil z funkcie po tlaku koaličných partnerov a z obáv samotnej SDKÚ-DS z predčasných volieb. Tak vidí dôvody dnešnej rezignácie Mikulčíka politológ Juraj Marušiak.

"Ani SDKÚ-DS nemá záujem na páde Ivety Radičovej. Nie je isté, či by nová koaličná vláda získala v Národnej rade väčšinu a predčasné voľby by najviac prospeli Smeru-SD," poznamenal.

Po výzve premiérky na odchod Mikulčíka z funkcie a reakcii ministra financií Ivana Mikloša, sa podľa Marušiaka zviditeľnil rozkol v SDKÚ-DS. Utorkové rozhodnutie Prezídia SDKÚ-DS bolo podľa neho dôkazom slabosti pozície premiérky a nebolo kompromisom medzi postojom Radičovej a Mikloša.

"Radičová dokázala, že nedokáže obhájiť svoju pozíciu a v priebehu kauzy niekoľkokrát zmenila svoje stanovisko," zdôraznil.

Radičová podľa informácií agentúry SITA chcela odstúpiť a odísť z SDKÚ-DS, ak by Mikulčík zostal vo funkcii. Toto rozhodnutie údajne oznámila aj predsedovi SDKÚ-DS Mikulášovi Dzurindovi. Krátko na to Mikulčík oznámil svoju rezignáciu.

Svoje rozhodnutie zaslal médiám. Podľa vlastných slov konal vždy preukázateľne vo verejnom záujme a plne v súlade s príslušnými právnymi predpismi. "Plne podporujem reformný proces a smerovanie súčasnej vlády. Nechcem byť prostriedkom akéhokoľvek mocenského zápasu, či už je to vo vzťahu k opozícii, alebo vo vnútri koalície. Ministra financií, ktorého si nesmierne vážim, a ani premiérku nechcem dostať do akéhokoľvek konfliktu a preto som sa dnes rozhodol zo svojej funkcie odstúpiť," uviedol vo vyhlásení.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu