Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bugár chce ku kauze prenájmu stretnutie koalície

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Mosta-Híd Béla Bugár chce iniciovať stretnutie predsedov koaličných strán ku kauze prenájmu budovy Daňovému úradu v Košiciach. Ak koaliční partneri nebudú mať o také stretnutie záujem, chce, aby sa konalo aspoň stretnutie zástupcov strany Mosta-Híd a SDKÚ-DS.

Ako uviedol Bugár v piatok na tlačovej besede, situáciu v súvislosti s kauzou prenájmu vníma vážne, lebo číta rôzne porovnávania s minulou vládnou koalíciou a jej kauzami. "Mňa to neteší. Samozrejme, nemám všetky informácie," uviedol.

Bugár sa vo štvrtok dozvedel, že pôvodná zmluva na prenájom budovy v Košiciach by vraj nemala byť platná, lebo spoločnosť, s ktorou uzavrel zmluvu ešte bývalý šéf daňového riaditeľstva Igor Šulaj je neplatná, lebo vraj spoločnosť do konca februára mala dať harmonogram sťahovania a neurobila tak. Podľa Bugára vraj v zmluve je pasáž, podľa ktorej ak to spoločnosť nestihne, zmluva je neplatná. Dnes číta však v médiách, že zmluva je platná a firma rokuje s riaditeľstvom. "Ak je to tak, pre mňa je to problém," uviedol s tým, že zákon nedovoľuje uzavretie dvoch rôznych zmlúv.

Bugár zdôraznil, že minister financií Ivan Mikloš musí konať okamžite v súvislosti s informáciami, že za firmou okresného predsedu SDKÚ-DS v Nitre, ktorá prenajala budovu košickým daniarom, je cyperská spoločnosť. "Mikloš musí konať a zverejniť, čo zistil a aké dôsledky to bude mať, aj personálne," vyhlásil Bugár s tým, že naďalej sa bude zaujímať o túto záležitosť. "Mikloš musí konať a informovať o tom, čo všetko bude nasledovať. Dúfam, že vie, čo by bolo, keby stratil našu dôveru," dodal. Podľa Bugára problém je vždy, keď za firmou je niečo nie presne identifikovateľné. "Ja nechcem citovať z volebného programu SDKÚ-DS, alebo premiérku, že schránkové firmy nie sú najlepšie riešenia," zdôraznil.

Generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva SR Miroslava Mikulčíka, ktorý bol do funkcie menovaný ministrom financií Ivanom Miklošom, obvinil v úvode tohto týždňa expremiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico z toho, že prihral okresnému šéfovi SDKÚ-DS v Nitre Ondrejovi Ščurkovi miliónový kšeft. Konkrétne išlo o prenájom budovy pre Daňový úrad v Košiciach, za ktorý má Daňové riaditeľstvo SR zaplatiť Ščurkovej firme Nitra Invest za päť rokov zhruba 6,6 mil. eur. Podľa Fica ide o dokonalý príklad straníckeho klientelizmu a minister financií Ivan Mikloš by mal preto odstúpiť. Fico zároveň uviedol, že je pravdepodobné, že časť z tejto sumy má obratom skončiť v straníckej kase SDKÚ-DS.

Bugár tiež uviedol, že jeho strana nie je spokojná s doterajšou dohodou koalície o odvodoch živnostníkov. Podľa neho živnostníci sa nedajú zrovnoprávniť so zamestnancami, pretože živnostník ručí celým svojím majetkom, dovolenku si udeľuje sám sebe. Bugár upozornil, že Most-Híd zostal v koalícii osamotený pri presadzovaní vyšších odpisov pre živnostníkov. "Stále vidíme možnosť pokračovať, zvýšiť odpisy 200 eur na 1,5 násobok životného minima. Je to v procese prípravy a rokovania," uviedol. Zároveň dodal, že ak niekto zo živnostníkov zneužíva systém, treba niečo nájsť, ale nesmú sa trestať všetci živnostníci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu