Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Radičová Ficovi: Daňováci môžu hľadať lacnejšiu budovu

Iveta Radičová na zasadnutí vády.
Iveta Radičová na zasadnutí vády. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Daňové riaditeľstvo opäť otvorí možnosť ponúknuť pre košický daňový úrad vhodnú budovu.

"Požiadala som generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva, aby na vyvrátenie akýchkoľvek pochybností znovu otvoril možnosť prihlásiť sa s lacnejšou ponukou na budovu, ktorá splní všetky parametre a kritériá. Pokiaľ takáto ponuka bude k dispozícii, uzavretá zmluva (s firmou člena SDKÚ-DS) bude zrušená,“ vyhlásila dnes premiérka Iveta Radičová.

Ako dodala, podľa jej vedomostí v Košiciach lacnejšia vhodná budova nie je. "Postupujem rovnako razantne ako v prípade Liberálneho domu,“ dodala. Súčasná zmluva podľa nej šetrí verejné zdroje. Zdôraznila, že keď príde ponuka s nižšou cenou, než je na existujúcej zmluve, budú mať ľudia právo myslieť na obvinenia z klientelizmu.

Ako dodala, ÚVO pod vedením nominanta Smeru-SD Romana Šipoša v septembri 2010 konštatoval, že na zmluvy o nájme sa nevzťahuje zákon o verejnom obstarávaní. Na medializované informácie, že spoločnosť Nitra Invest, ktorá je majiteľom spornej budovy, môže byť prepojená na cyperskú schránkovú spoločnosť, Radičová zareagovala listom s údajmi o tejto firme.

"Nechce sa mi reagovať na všelijaké iné prívlastky a invektívy, vybavím to jedným papierom. Je to papier z ministerstva hospodárstva, priemyslu a turizmu Cyperskej republiky. Nech sa vám páči, certifikát, kto je za tou toľko ohlasovanou firmou, stačilo sa na toto ministerstvo obrátiť,“ vyhlásila a ukázala papier údajmi o predstaviteľoch spoločnosti, medzi ktorými podľa nej nie sú žiadni Slováci.

"Pre mňa sa týmto táto téma definitívne končí,“ vyhlásila. Otázka, kto za šéfa daňového riaditeľstva Miroslava Mikulčíka preberie prípadnú politickú zodpovednosť, je podľa Radičovej predčasná. "Ak sa preukáže pochybenie, čo si myslím, že sa nepreukáže, potom mi položte túto otázku opäť," uzavrela.

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda si myslí, že proces výberu budovy bol v poriadku. "Nikto nespochybnil, že by nebola vyhrala lepšia ponuka,“ reagoval.

Skutočnosť, že prenajímateľom je Ščurkova firma, by podľa neho nemal byť prekážkou uzavretia zmluvy. „Člen strany by nemal požívať vo vzťahu k štátnym inštitúciám žiadne privilégiá, ale mal by byť hendikepovaný? Mal by byť diskriminovaný?“ pýtal sa Dzurinda novinárov.

Nepovedal pritom na otázku, či spoločne so Ščurkom a niekdajším pokladníkom strany Gabrielom Palackom pred dvoma rokmi silvestroval. "Ako to spolu súvisí?“ spýtal sa namiesto odpovede. Podobne podľa neho nie je na prekážku, že na obchode sa mala zúčastniť cyperská schránková firma. "Ktorý zákon, legislatíva EÚ boli porušené? Prečo ja toto mám skúmať? Je Cyprus krajina embargovaná?“ reagoval.

O tom, že Mikulčík, menovaný ministrom financií Ivanom Miklošom (SDKÚ-DS), mal Ščurkovi zabezpečiť miliónový obchod, informoval v pondelok predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Mikloša vyzval na odstúpenie z funkcie. Ani Mikloš ani Mikulčík však na odchod z funkcie dôvod nevidia.

"Nebol porušený zákon a a ušetrili sme peniaze tomuto štátu,“ tvrdí Mikulčík. Daniari podľa jeho slov analyzovali situáciu na realitnom trhu v Košiciach a vybrali riešenie, ktoré bolo najlacnejšie. Mikloš tvrdí, že na ročnom prenájme sa ročne ušetrí v porovnaní so zmluvou podpísanou za vlády Robert Fica 700 tisíc eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu