Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Majchrákova smrť: Ako pri zastrelení Valka, špekulácie o Duckého zmenkách!

V tejto garáži sa našlo telo bývalého sudcu Zobraziť galériu (7)
V tejto garáži sa našlo telo bývalého sudcu

BRATISLAVA – V prípade samovraždy jedného z najvýznamnejších sudcov Juraja Majchráka(† 55) sa začínajú objavovať špekulácie, ktoré naznačujú, že by mohla mať spojenie s vraždou prominentného právnika Ernesta Valka z minulého roka.

Ide o tzv. Duckého zmenky, ktoré sa ako motív spomínali aj v prípade neobjasneného zabitia advokáta. Valko, inak osobný priateľ ministra vnútra Daniela Lipšica podobne ako Majchrák, totiž stál na strane štátu v spore, v ktorom išlo o viac ako 248 miliónov eur (7,5 miliárd korún). Valko sa mal podľa medializovaných informácií po nástupe do Slovenského plynárenského priemyslu opäť začať angažovať v tomto prípade. Už sa toho nedožil, v novembri ho zastrelil neznámy páchateľ. A ako by to mohlo súvisieť s Majchrákom?

Ako sa Topkám podarilo zistiť, v dome, v ktorom spáchal sudca Majchrák samovraždu, žil spoločne so sudkyňou Katarínou Javorčíkovou. Dokazuje to aj výpis z katastra nehnuteľností, podľa ktorého vlastnili dom spoločne od roku 2006. Zaujímavé je však na tom to, že Javorčíková, známa ešte pod menom Stránska, vystupovala v prípadoch Duckého zmeniek ako predsedníčka senátu od roku 1999. Bývalá ministerka spravodlivosti Viera Petríková dokonca vyhlásila, že Majchrákova družka ako jediná rozhodla v tejto kauze v neprospech štátu. Podľa rozhodnutia mal SPP zaplatiť vyše 16 miliónov eur.

Zaujímavosťou je aj to, že voči Javorčíkovej podal v roku 2004 námietku zaujatosti poslanec Ján Langoš. V tomto spore nezastupoval Langoša nikto iný ako opäť už raz spomenutý Ernest Valko. Netreba pripomínať ani to, že Langoš nakoniec zahynul pri dopravnej nehode a tiež za záhadných okolností. Valko pritom v prípade námietky zaujatosti podal novú poslednú sťažnosť na Javorčíkovú ešte tri mesiace pred Langošovou smrťou. Sudkyňu Javorčíkovú sme dnes zastihli ako spoločne s Majchrákovou dcérou vchádzajú do domu. Keď sme sa ju snažili osloviť k špekuláciám, odmietla sa s nami rozprávať. Po tom, čo sme sa predstavili, nám zložila telefón.

Polícia vylúčila, že by mohol niekto Majchráka zavraždiť. "Obhliadajúci lekár na mieste vylúčil cudzie zavinenie. Presné príčiny smrti určia výsledky pitvy. Na základe nich polícia rozhodne vo veci. V súvislosti s týmto prípadom nebola zadržaná žiadna osoba," uviedla bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrášková.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu