Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sulík Zemkovej: Nemáš morálny nárok, vráť odstupné

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA – Predseda SaS Richard Sulík sa dnes obul do novej šéfky RTVS Miloslavy Zemkovej, ktorá dostala pri odchode z SRo trojmesačné odstupné aj odmenu vo výške 30-tisíc. „Predpokladám, že sa v tomto prípade pani Zemková zachová aj zodpovedne, aj tak, aby splnila najvyššie morálne nároky a že toto odstupné vráti,“ povedal na tlačovej besede.

Priznanie odmeny pre Zemkovú je však podľa Sulíka v poriadku. "Takúto jednu platbu si zaslúži, lebo niekoľko rokov viedla rozhlas s patričnou odbornosťou a s patričnou cťou a výsledky, ktoré má rozhlas, sa nedajú porovnať s výsledkami, ktoré mala STV. Moje osobné presvedčenie je také, že odmenu za svoje doterajšie pôsobenie v rozhlase si pani Zemková jednoznačne zaslúži, keby to bolo v mojej moci, tak by som jej takúto odmenu jednoznačne podpísal,“ vysvetlil svoj postoj.

Odstupné však podľa Sulíka vzbudzuje príliš veľa otáznikov vzhľadom na to, že Zemková šéfuje aj RTVS. "Morálny nárok na odstupné nevidím, môj názor je taký, že by ho mala vrátiť,“ vyhlásil s dodatkom, že je na druhej strane presvedčený o súlade vyplatenia odmeny a odstupného so zákonom, a teda ak Zemková peniaze nevráti, nepodnikne ďalšie kroky.

Podľa ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS) táto téma patrí Rade RTVS, ktorá má plnú zodpovednosť riešiť takéto veci. "Iste viete, že minister kultúry inštitúciu neriadi a neriadi ani generálnu riaditeľku tejto inštitúcie," dodal.

Predseda Rady RTVS Miloslav Kollár, zatiaľ tému nekomentoval. Potrebuje sa najskôr oboznámiť so zmluvami, na základe ktorých boli Zemkovej odmeny vyplatené. Téma v oficiálnom programe štvrtkového rokovania rady zaradená nie je, no podľa Kollára sa jej rada s vysokou pravdepodobnosťou bude venovať.

Denník Sme informoval, že Zemková dostala od SRo vďaka kolektívnej zmluve odstupné vo výške štyroch platov a k tomu aj odmenu v sume troch mesačných miezd. Spolu tak zinkasovala zhruba 30-tisíc eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu