Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Trapasy na Dubčekovom pohrebe (†61): Kaliňák zmizol, Banáš v béžovom!

Politik nechal po sebe desaťročného syna (uprostred) Zobraziť galériu (5)
Politik nechal po sebe desaťročného syna (uprostred)

BRATISLAVA – Slovensko sa dnes posledný raz lúčilo s bratislavským komunálnym politikom a synom Alexandra Dubčeka Petrom. Okrem rodiny a najbližších priateľov sa na pohrebe zúčastnilo viacero známych tvárí. Bratislavskému krematóriu sa tentoraz nevyhli ani trapasy.

Na poslednú rozlúčku prišla asi stovka ľudí, medzi nimi aj spisovateľ Ľubomír Feldek, primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, či predseda samosprávneho kraja Pavol Frešo. Ešte pred obradom sme zazreli, ako rýchlym krokom prichádzajú Smeráci – exminister vnútra Robert Kaliňák a Martin Glváč. Tí sa však kvôli hlasovaniu v parlamente iba podpísali do kondolenčnej knihy a ešte pred samotnou rozlúčkou odišli. „Musíme utekať kvôli hlasovaniu,“ reagoval Kaliňák.

Vraj sa na pohreb chystal aj Robert Fico, no ten práve v tom čase musel ako predkladateľ zákona o neprivatizácií teplární sedieť v parlamente. Pred tromi rokmi pritom obaja spoločne vystúpili pri príležitosti 39. výročia vpádu spojeneckých vojsk Varšavskej zmluvy. Fico vtedy vyhlásil, že sa pripája k odkazu Dubčeka v boji za demokraciu. Jeho syn Peter zase tvrdil, že z tohto dňa bolo vždy cítiť osobnú bolesť rodiny.

Župan Pavol Frešo v smútočnom prejave poukázal na nekonfrontačný a vecný život Petra Dubčeka, rovnaké boli aj rozhovory a stretnutia s ním. „Bol príkladom toho, že aj politika sa dá robiť úprimne a srdcom, čo je pri nositeľoch priezviska Dubček s najväčšou pravdepodobnosťou aj ich poslaním. Jeho hodnoty, ktorými sa riadil po celý život a ktorými nadviazal aj na tradíciu svojho otca Alexandra, zostanú pevne zakorenené v našich srdciach,“ povedal župan Pavol Frešo. Medzi tmavými oblekmi a kabátmi sa však vynímal aj béžový baloniak. O to prekvapujúcejšie bolo zistenie, že ho má na sebe Jozef Banáš. Keď si uvedomil, že nezvolil zrejme príliš vhodnú farbu, prehodil si ho cez ruku.

Peter Dubček, ktorý bol poslancom bratislavského samosprávneho kraja, zanechal po sebe manželku Máriu (44) a syna Petra (10). Svadbu mal pritom rok po smrti otca Alexandra, ktorý sa tak tohto okamžiku nedožil. Nebohý Peter v posledných rokoch bojoval s ťažkou chorobou. Pred desiatimi rokmi sa podrobil náročnej operácii. Podľa Dubčekovho nemenovaného priateľa politik vedel, že jeho čas sa už blíži. Vlani dokonca prepísal všetok majetok na manželku v rámci daru.

Dubcek_pohreb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu