Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slovensko má za sebou prvú robotickú operáciu!

Pri operácii využili robotický systém Da Vinci. Zobraziť galériu (13)
Pri operácii využili robotický systém Da Vinci.

BANSKÁ BYSTRICA - Roboti začínajú pomáhať pri operáciách už aj na Slovensku. Ako prví ho využili lekári z Banskej Bystrice. Robotický systém s názvom „Da Vinci“ si prenajali na pol roka a chcú ho používať v chirurgii, urológii a gynekológii.

„Je to úplne iný typ medicíny, dostávate sa do 21. storočia,“ konštatoval po historicky prvej úspešnej operácii pomocou robota Da Vinci prednosta Urologickej kliniky Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Vladimír Baláž.

„To máte ako 2 svety. Na jednej sále ustatí chirurgovia „pidlikajú“ nešťastných pacientov, na druhej dokonalá technika, perfektné laparoskopické prístroje a 3D obrazovky, to sa nedá porovnať,“ doplnil Baláž.

Oproti klasickej chirurgii robotický systém zvyšuje presnosť a spoľahlivosť chirurgického výkonu. Dokonca dokáže eliminovať chvenie rúk. „Od laparoskopie je to o to lepšie, že nástroje, ktoré sú v bruchu, sa nepohybujú len zhora dole a napravo-naľavo, ale majú všetky pohyby zápästia ľudskej ruky,“ objasnil fungovanie robota chirurg Peter Kothaj.

Pri roboticky asistovaných výkonoch dochádza k menšiemu poškodeniu tkanív. Pre pacientov to znamená obrovské plus v tom, že po takomto zákroku nemusia ležať dlho v nemocnici, ale rýchlejšie sa začlenia do bežného života.

Kým v USA sa dnes používa 1285 robotov a v susednej Českej republike deväť, na Slovensku doteraz nebol ani jediný. Stojí totiž asi tri milióny eur. Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici si ho prenajala na pol roka.

Mesačne platí 500 tisíc českých korún. Podľa riaditeľa Michala Buceka to zatiaľ všetko hradia sponzori. Hľadajú však spôsob ako s pomocou štátu takéhoto robota kúpiť.

„Je lepšia kvalita života, sú lepšie výsledky, menšie trvalé následky? Sú! Rozprávať teda o tom koľko to stojí a či si to môžeme dovoliť je nevkusné,“ povedal Bucek.



Slovensko má za sebou prvú robotickú operáciu!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu