Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Minister zdravotníctva odkazuje: Na bezpečnejší orálny sex zabudnite!

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik

BRATISLAVA - Šokujúce odhalenie, že hlavnou príčinou rakoviny hrdla je vírus šíriaci sa orálnym sexom, nechalo nášho ministra zdravotníctva a kresťanského demokrata Ivana Uhliarika úplne chladným. Očkovanie, ktoré by mohlo zachrániť zdravie tisícok mladých Slovákov, totiž zmietol rovno zo stola.

Americkí vedci tento týždeň zverejnili výsledky výskumu, podľa ktorého je ľudský papilomavírus, šíriaci sa orálnym sexom, hlavnou príčinou rakoviny hrdla u ľudí mladších než 50 rokov. Preto navrhli vo svojej správe očkovať na tento vírus aj chlapcov. V súčasnosti ho totiž lekári ordinujú proti HPV iba pre dievčatá, aby tak zabránili vzniku rakoviny krčka maternice. Opýtali sme sa preto ako je to u nás.

Podľa údajov ministerstva zdravotníctva na Slovensku momentálne preplácajú poisťovne iba vakcíny pre dievčatá vo veku 13 rokov. Aj to iba niektoré poisťovne a iba do výšky 8 percent. Cena jednej sa pohybuje od 60 do 100 eur. V lekárni nám povedali, že doteraz nemali prípad, že by si ju kupoval muž. Pritom jej úspešnosť je podľa odborníkov pri liečbe rakoviny ústnej dutiny až neuveriteľných 90 percent.

"Sexuálne prenosný HPV spôsobuje viac prípadov niektorých druhov rakoviny ústnej dutiny než tabak. Zatiaľ nemáme vedecky podložené dôkazy, že vakcína proti HPV dokáže zabrániť aj vzniku rakoviny hrtana. Myslíme si však, že to dokáže, pretože tieto vakcíny sa zatiaľ ukazujú ako veľmi úspešné," uviedla Maurou Gillison z The Ohio State University.

Tieto šokujúce informácie amerických vedcov však minister Ivan Uhliarik berie na ľahkú váhu. Slovákom tak zostáva prestať praktikovať orálny sex, pretože na prevenciu zo strany štátu sa spoliehať nemôžu. Uhliarik totiž o očkovaní ani neuvažuje. „Ministerstvo v súčasnosti neplánuje zmenu v očkovaní proti HPV,“ povedala nám hovorkyňa ministra Katarína Zollerová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu