Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Pozor na nebezpečnú kozmetiku, obsahuje ťažké kovy

Nebezpečné rúže vyrobené v Maďarsku Zobraziť galériu (5)
Nebezpečné rúže vyrobené v Maďarsku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hygienici varujú pred nebezpečnými výrobkami, ktoré sa môžu vyskytovať aj na slovenskom trhu. Odporúčajú spotrebiteľom, aby ich nekupovali a v prípade, že tak urobili, aby ich ďalej nepoužívali.

Ide o rúž - Silver a 21 Neutra značky IL - MAKIAGE vyrobený v Maďarsku. Vo výrobku bola zistená prítomnosť ťažkých kovov (olovo, chróm a kadmium).

Ďalším je 480-mililitrový lak na nechty (pre profesionálne použitie) - Ultra UV Top Coat značky UP 2000, pôvodom z USA. Predáva sa v sklenej fľaši jantárovej farby s čiernym platovým uzáverom. V uvedenom výrobku bol zistený dibutylftalát - 1,5 % (INCI - Dibutyl phthalate).

V priehľadnej sklenenej fľaši s čiernym platovým uzáverom sa predáva lak na nechty (pre profesionálne použitie) - Dr. Dry Top Coat, značky UP 2000 z USA. Vo výrobku bol zistený dibutylftalát - 1,7 % (INCI - Dibutyl phthalate).

Z Turecka pochádza ďalší nebezpečný výrobok - vlhčené utierky značky LEONEX Cotton & White. Utierky na odstránenie očného a pleťového make-upu sú zabalené v bielom plastovom vrecku. V uvedenom výrobku sa nachádza konzervačná látka 1,2 dibróm-2,4- dikyanobután (MDBGN - 1,2-Dibromo-2,4-dicyano-butane). MDBGN môže spôsobiť vznik precitlivenosti pokožky.

Ľudia by si mali dávať pozor aj na 500 ml bielu plastovú fľašu s výklopným uzáverom, v ktorej sa predáva výrobok lotion na zosvetlenie pokožky - X 18 Body clearing Milk, značky ROSANCE vyrobený vo Francúzsku. Uvedený výrobok obsahuje hydrochinón - 17 % (INCI - Hydroquinone).

K nebezpečným výrobkom patrí aj krém na zosvetlenie pokožky - Crčme éclaircissante pou la peau - Whitening cream, značky Fair & White z Francúzska. Predáva sa v 50 ml tube zabalenej v kartónovej škatuľke. Výrobok obsahuje hydrochinón - 3,9 % (INCI - Hydroquinone).

Ďalším výrobkom je krém na zosvetlenie pokožky - Crčme claircissante pou la peau - Lightening Body Cream Without Hydroquinone, značky Bio Claire z Pobrežia Slonoviny. Predáva sa v 300 ml bielom plastovom tégliku s viečkom so závitom. Výrobok obsahuje hydrochinón (INCI - Hydroquinone).

Pozor si treba dávať aj na 500 ml výrobok lotion na zosvetlenie pokožky - Lotion Eclaircissante, značky Skin Light z Pobrežia Slonoviny. Predáva sa v bielom plastovom tégliku s tekutinou oranžovej farby. Výrobok obsahuje hydrochinón - 6,6 % (INCI - Hydroquinone).

Hygienici varujú aj pred krémom na zosvetlenie pokožky - Crčme de beauté Eclaircissante, značky Caro light z Konga predávaný v 30 ml plastovej tube. Výrobok obsahuje hydrochinón - 3,8 % (INCI - Hydroquinone).

Nebezpečný je aj olej na zosvetlenie pokožky značky Caro light z Konga, ktorý sa predáva v 50 ml plastovej fľaške s výklopným uzáverom zelenej farby. Uvedené výrobky obsahujú hydrochinón - 4,7 % a 4,6 % (INCI - Hydroquinone). Spotrebitelia by nemali kupovať ani krém na zosvetlenie pokožky - Crčme Eclaircissante Traitante 500 g, značky SKIN LIGHT vyrobený na Pobreží Slonoviny. Nachádza sa v 500 ml plastovom tégliku s oranžovým uzáverom. Výrobok obsahuje hydrochinón - 6,3 % (INCI - Hydroquinone).

Hygienici varujú aj pred krémom na ultra zosvetlenie pokožky - Crčme super éclaircissante pou la peau, značky L'Abidjanaise z Pobrežia Slonoviny. Predáva sa v bielom plastovom tégliku s bielou tekutinou. Ide o 300 g ultra zosvetľujúci krém s 2 % hydrochinónu + ovocné kyseliny ( hydroquinone 2 % + fruit acids). Výrobok obsahuje hydrochinón - 7,1 % (INCI - Hydroquinone).

Ďalším nebezpečným výrobkom je olej na zosvetlenie pokožky značky VIT 'FEE vyrobený na Pobreží Slonoviny. Predáva sa v 125 ml bielej plastovej fľaške s ružovým uzáverom. Uvedený výrobok obsahuje hydrochinón - 6,3 % (INCI - Hydroquinone). Hydrochinón je látka, ktorá sa môže požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobky môžu spôsobiť kožné alergie.

Nebezpečné výrobky nahlásili do systému RAPEX (Rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Rumunsku, Francúzsku a v Nemecku. Informácie TASR poskytol Úrad verejného zdravotníctva SR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu