Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Za výbuchom v Topoľčanoch sú traja muži, jeden stále uniká

Výbuch v topoľčianskej firme
Výbuch v topoľčianskej firme (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Z úkladnej vraždy, nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami obvinili Milana P., Viliama M. a Milana D. Trojica sa rozhodla zavraždiť ženu z Topoľčian, výbuch však usmrtili muža, ktorý nálož priniesol a zranil ďalších piatich.

Informoval o tom dnes Úrad boja proti organizovanej kriminalite, ktorý objasnil prípad výbuchu v topoľčianskej firme z augusta 2009. Dvaja muži sú už vo väzbe, po Viliamovi M. polícia pátra.

Traja obvinení sa v marci až apríli v roku 2009 dohodli, že zavraždia ženu z Topoľčian. Dôvodom mali byť dlhodobé rôzne osobné aj pracovné nezhody.

Milan P. a Viliam M. zabezpečili nástražný výbušný systém, ním chceli vyhodiť do vzduchu firmu, ktorej majiteľkou bola spomínaná žena.

Milan D. výbušninu zostrojil a pripravil na použitie. Pri výbuchu nedošlo k zavraždeniu ženy, ale k usmrteniu Petra Hertela, ktorý nálož priniesol. V nemocnici v Topoľčanoch vtedy ošetrili s menšími popáleninami, tržnými a reznými ranami štyroch ľudí, ženu (55) a troch mužov vo veku od 35 do 50 rokov. Ženu (28) s ťažšími popáleninami transportovali vrtuľníkom do Nitry. Zranenými ženami mala byť matka a manželka miestneho podnikateľa Mišenku. Po výbuchu sa objavili aj špekulácie, podľa ktorých muž, ktorý priniesol do firmy balík s trhavinou, nemusel o jeho obsahu vedieť. Polícia neuviedla, či k explózii došlo pri manipulácii s balíkom alebo nálož odpálili napríklad na diaľku. 

Firma EUROMONT TO patrila podľa obchodného registra matke a bratovi kontroverzného topoľčianskeho podnikateľa Jozefa Mišenku (†34), spájaného s podsvetím. Toho zavraždili 20. júla minulého roku, keď do jeho auta vystrieľali niekoľko dávok zo samopalu. Motívom vraždy boli podľa polície spory organizovaných skupín "od Trnavy až po Topoľčany".

Výbuch spôsobil súkromnej spoločnosti škodu viac ako 140-tisíc eur. Mužom hrozí trest odňatia slobody na 25 rokov alebo na doživotie.

V minulých dňoch pri domovej prehliadke u Milana D. v Partizánskom našli štyri kilogramy trinitrotoluénu, granáty, samopalm a viac ako 2000 rôznych nábojov, zapaľovač do raketometu, rôzne zbrane, materiál a súčiastky, z ktorých by sa dali vyrobiť minimálne štyri nástražné výbušné systémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu