Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Do daňových podvodov môžu byť namočené desiatky ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Polícia už roky analyzuje daňové podvody, za ktorými má stáť Ľudovít. Pred vyšetrovateľmi sa začali ukazovať obrysy celoslovenskej siete podvodníkov a prepojených spoločností. Zatiaľ vedia o vyše polmiliónovej škode pre štát.

Ľudovíta, ktorý mal dodávať falošné tlačivá, polícia obvinila zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z podvodu už v roku 2004. Prípad je komplikovaný, znalec ekonómie a účtovníctva postupne vypracoval znalecké posudky, pričom posledný doručil až koncom minulého roka. Hovorkyňa policajného prezídia Andrea Baloghová informovala najmä o trojici podnikateľov, ktorých učtovníctvo už polícia zanalyzovala.

Ako uviedla, konateľ košickej spoločnosti Martin si od Ľudovíta zabezpečil fiktívne faktúry na dodanie technických súčiastok, no k skutočnému dodaniu tovaru nikdy nedošlo. Faktúry si však napriek tomu riadne zaúčtoval. Takmer tridsiatkou takýchto faktúr mal obrať štát o 221-tisíc.

Rovnakým spôsobom okrádal štát aj bratislavský podnikateľ Ľubomír. Uplatňoval si nadmerný odpočet DPH a krátil dane. Najčastejšími predmetmi faktúr boli reklamné a propagačné služby. Štát poškodil o 83,5-tisíca eur.

Konateľ firmy z Partizánskeho Roman si zase fiktívne účtoval dodanie odevu a obuvi. Polícia medzi stovkami faktúr identifikovala 22 fiktívnych. V tomto prípade spôsobil škodu 209-tisíc eur.

Mužov obvinili a stíhajú ich na slobode. Hrozí im až dvanásťročný trest. Znalecké posudky nasvedčujú, že Úrad boja proti korupcii v blízkej budúcnosti obviní z podobných daňových podvodov aj ďalších.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu