Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Čarodejnice chcú prekliať vládu, nechcú platiť dane

Kráľovná rumunských čarodejníc Bratara Buzeaová
Kráľovná rumunských čarodejníc Bratara Buzeaová (Zdroj: SITA)

BUKUREŠŤ - Rumunské čarodejnice sa chystajú prekliať svoju vládu a prezidenta. Nesúhlasia s tým, že by mali podľa nového nariadenia prvýkrát zo svojej činnosti platiť dane. Pred budovu vlády a prezidentský palác chcú nahádzať čarovnú zmes z mačacích exkrementov a mŕtvych psov.

Novelizovaný Zákonník práce, ktorý nadobudol účinnosť v Rumunsku od nového roka, začal totiž oficiálne uznávať napríklad veštenie a astrológiu ako profesiu. Tieto profesie sa dostali na zoznam popri už uznávanom balzamovaní tela, osobnom sluhovi či komorníkovi a súkromnom inštruktorovi v autoškole.

V Rumunsku, krajine stredovekého vládcu, ktorý inšpiroval povesti o Draculovi, sa poverám príliš nevysmievajú.

Napríklad o prezidentovi Traianovi Baseskovi a jeho poradcoch je známe, že v niektoré dni nosia šarlátovú farbu, ktorá ich má chrániť pred zlom. Purpurovo červená alebo fialová farba je symbolom sily, rešpektu či bohatstva a nosia ju cisári či kardináli.

Táto farba údajne zohrala svoju úlohu aj pri prezidentských voľbách v roku 2009. Mircea Geoana, ktorý vtedy v boji o prezidentské kreslo podľahol Traianovi Baseskovi, si v rozhodujúcej predvolebnej diskusii viedol zle a jeho tábor to vysvetľoval tým, že na neho poradcovia jeho oponenta vysielali negatívnu energiu. Mali vraj na sebe purpurovo červenú farbu, aby zvýšili svoje šance na víťazstvo.

Rumunské čarodejnice sa dnes schádzajú aj na juhu krajiny pri brehoch Dunaja, do ktorého vhodia otrávené rastliny mandragory a prekľajú vedenie krajiny. "Je to bláznivý zákon. Čo tu chcú zdaňovať, veď my nemáme takmer žiadne príjmy," povedala čarodejnica Alicia. "Poslanci sa nepozerajú na seba, na to, koľko sami zarábajú, na svoje triky a podvody. Kradnú a nás potom žiadajú, aby sme prekliali ich nepriateľov," povedala agentúre AP.

Cieľom novelizovaného zákona je zabrániť rozšírenému úniku daní v krajine, ktorá je v hospodárskej recesii. Parlament sa novelou zaoberal celé mesiace, čarodejnice voči nej protestovali a pre médiá sa stala terčom posmechu. Vlani v septembri zákon parlamentom neprešiel, pretože podľa tlače sa poslanci zrejme zľakli toho, že budú prekliati.

Niektorí sa ale domnievajú, že bude ťažké uplatňovanie zákona vymáhať, pretože čarodejniciam a astrológom sa obvykle platí v hotovosti a relatívne malé sumy, 20 až 30 lei (asi 0,80 až 1,20 eura) za konzultáciu.

Pravoslávna cirkev v Rumunsku spiritualizmus dlho tolerovala a komunistický diktátor Nicolae Ceausescu a jeho žena Elena mali svojho osobného veštca.

Nad zákonom zúri aj kráľovná čarodejníc, Bratara Buzeaová (63), ktorá bola za Ceaušeskovho represívneho režimu v roku 1977 väznená.

"Ublížime tým, ktorí ubližujú nám," povedala. "Chcú dostať krajinu z krízy a využiť k tomu nás? Mali by dostať z krízy nás, pretože nás do nej dostali. Moje zaklínadlá vždy fungujú," povedala zastretým hlasom a sadla si bližšie ku kachliam, kde má svoje lekváry, talizmany, svätenú vodu a keramické hrnčeky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu